Abonnementsartikel

Fra tirsdag den 15. maj 2018 gælder de nye regler om obligatorisk ansvarsforsikring, objektivt ansvar for personskade og tab af forsøger samt større muligheder for konfiskation af fartøjer.

Folketinget vedtog i april en lovændring, som skal medvirke til større sikkerhed på vandet. Denne lovændring træder nu i kraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reglerne betyder, at føreren af en speedbåd eller vandscooter skal sikre sig, at der er en ansvarsforsikring. Forsikringen skal dække både personskade, tab af forsørger og skade på ting. Er speedbåden eller vandscooteren ikke forsikret, må føreren ikke benytte den.

Dokumentation nødvendig

Føreren af fartøjet skal under sejladsen kunne dokumentere, at forsikringsforholdene er i orden. Under sejladsen skal man derfor medbringe et certifikat, som dokumenterer, at derer tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring for fartøjet. I 2018 kan du nøjes med policen og dokumentation for, at præmien er betalt.

Den obligatoriske ansvarsforsikring indføres for at give større sikkerhed for, at skadelidte får erstatning, hvis uheldet måtte ske, og der sker ulykker med speedbåde, vandscootere og lignende fartøjer.

Reglerne gælder ikke kun for danske vandscootere og speedbåde. Også udenlandske fartøjer, som sejler i dansk farvand, skal have en forsikring. Hvis et fartøj ikke allerede er forsikret, er der mulighed for at tegne en såkaldt korttidsforsikring.

Vandscooterbevis

For at sejle vandscooter skal føreren have et vandscooterbevis. Det får man ved at bestå en vandscooterprøve, som er en tillægsprøve til speedbådsprøven. Hvis man inden den 1. januar 2018 opfyldte kravene til at føre vandscooter, må man fortsat føre vandscooter indtil den 1. januar 2020. Herefter skal man også have et vandscooterbevis.