Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tidlig høst øger risikoen for brande i marken

Af boa -

Del artiklen:

Det er især en god idé at tjekke, at mejetærskeren er helt klar, hvis man vil forebygge brand i motoren.

Landet over har landmænd droppet ferieplanerne for i stedet at give sig i kast med at høste kornmarkerne, og det er to uger tidligere end normalt. Men ønsket om at få høsten i hus hurtigst mulig bør ikke få landmændene til at springe over hvor gærdet er lavest, når det gælder om at forebygge skader.

Det mener forsikringsselskabet Topdanmark, der særligt i varme somre får mange anmeldelser om brande i mejetærskere.

- Høstsæsonen begynder tidligt i år, og der er allerede hektisk aktivitet på markerne. Men vi opfordrer til, at man altid sikrer sig, at mejetærskeren er klar ved bl.a. at tjekke om alt er smurt og efterset og om brandslukningsudstyret har fået det årlige tjek. Det sidste er særligt vigtigt, når høsten er så tør, som den er i år, siger agronom Svend-Anker Worm.

Han påpeger, at selvom mejetærskeren blev rengjort og smurt før den blev parkeret for vinteren, så kan der være sket meget i månederne, der er gået. Mus kan have gnavet i en ledning eller en hydraulikslange. Eller måske er der en drivrem, som nu trænger til at blive udskiftet.

- Uanset hvad bør man få tjekket mejetærskeren og andet materiel inden det går løs på markerne, siger Svend-Anker Worm.

Sørg for punktsikring

Når foråret og sommeren er så tør, som i år, er risikoen for brande fordoblet i forhold til somre med flere skyer og mere regn, viser en opgørelse fra Topdanmark. Netop brandsikring i form af punktsikring, der hurtigt slukker ild under motorhjelmen, er en vigtig metode til at forebygge alvorlige brandskader på mejetærskere.

- Skaden på de mejetærskere der har monteret punktsikring, er meget mindre end på de maskiner, der ikke havde automatisk brandslukningsudstyr monteret. Det betyder, at mejetærskere med punktsikring i de fleste tilfælde kunne fortsætte høstarbejdet med en midlertidig reparation efter en brand. Det er en vigtig pointe, fordi de færreste landmænd synes det er sjovt at skulle ud at finde en anden mejetærsker midt i høsten, siger Svend-Anker Worm og fortsætter:

Hav vand med i marken

Uanset om mejetærskeren har punktsikring eller ej, så er det en fordel, at have vand med i marken, eksempelvis i en gyllevogn, eller en traktor med plov, så man kan begrænse skaden, hvis der opstår en markbrand.

- Og så skal føreren også have adgang til rigeligt med drikkevand. En lang og koncentreret arbejdsdag i et varmt førerhus kræver både mad og drikke. Hvis man er dehydreret og meget udmattet stiger risikoen for fejl og ulykker. Husk også at holde pauser mindst hver anden time og gå en tur rundt om maskinen. Så kommer der gang i blodomløbet, og man kan opdage mindre fejl på for eksempel lejer eller løse bolte, der potentielt kan føre til et alvorligt driftsstop, siger Svend-Anker Worm.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame