Abonnementsartikel

Når talen falder på danskernes muligheder for at tage ud i naturen, fokuseres der hurtigt på, at vi ikke har allemandsretten, som vi for eksempel kender det fra Sverige og Norge. Og det er ganske sandt, at vi ikke må færdes og campere, hvor vi lyster - i hvert fald ikke på privatejede arealer. Men rent faktisk findes der et hav af gode muligheder for at komme ud i den danske natur. For eksempel kan man i rigtigt mange skove både tage på opdagelse, lave bål, samle svampe og endda overnatte. Det kræver ikke ret meget research, og der er noget for enhver smag.

Der er naturligvis tale om de mange stats- og kommunalejede skove, som findes over hele landet. Jovist, der er er nogle spilleregler, man skal overholde, men generelt er rammerne ret frie. Først og fremmest skal man have styr på, hvor arealerne ligger. Generelt er de offentlige skove godt skiltede, og ofte finder man i områderne gode oversigtskort. Men det første overblik kan man lige så godt danne sig hjemmefra. Her er det blot om at gå ind på Udinaturen.dk, hvor man via et interaktivt Danmarkskort kan se, hvor der blandt andet er vandreruter, bålpladser, teltpladser og shelters.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fantasiens frirum

Der er selvfølgelig mange måder at opleve skoven på. Men der er ikke nogen tvivl om, at hvis man for alvor vil have naturen ind under huden, bør man prøve, hvordan nattens mørke gradvist giver skoven en mere dyster og nærmest mytisk fremtoning. Det kan sætte gang i fantasien hos selv de mest kyniske af os, men efterhånden som morgensolens stråler på ny trænger ned gennem trækronerne, forvandles troldske skikkelser til harmløse trærødder, mens lyden af mystiske fodtrin i skovbunden viser sig at være solsorter, der roder i visne blade i jagten på et morgenmåltid.

Derfor bør man unde sig selv en overnatning i det fri. Og har man børn eller børnebørn, er det den ideelle introduktion til naturen, da det kan kombineres med bålhygge og leg i skoven.

Luksus i shelters

Graden, af hvor vildmarksagtigt det skal være, bestemmer man selv. Den største luksus vil mange nok mene, man finder i de shelters, som i stigende grad opføres på både statsejede, kommunale og endda private arealer. Bevares, der er åbent til den ene side med fri indflyvning for myggene, men oftest vender åbningen ud mod en bålplads, hvorfra røgen kan holde de blodtørstige bæster på afstand. Og så har shelters den fordel, at man er hævet over jorden - med fast tag over hovedet. Er vejret lidt ustadigt, giver det en bekvemmelighed, der er værd at tage med.

Til en del shelters kræves det dog, at man på forhånd booker dem, men ellers er der tale om først-til-mølle-princippet. På hjemmesiden Udinaturen.dk kan man læse nærmere om fremgangsmåden for den enkelte lejrplads, når man først har fundet den på kortet.

Frihed i telt

Hvis en overnatning i eget telt frister mere end et shelter, bliver mulighederne blot endnu større. Således har Naturstyrelsen en masse åbne pladser i skovene, der er tiltænkt som teltpladser. Også her vil der ofte være en bålplads. Flere steder kan man komme ud for, at der er en begrænsning på, hvor mange telte, der må være på pladsen, samt hvor længe man må blive på samme sted. Men der er også pladser, hvor der er plads til større grupper, hvis der skulle være behov for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For flere af teltpladsernes vedkomne er der ligeledes et krav om, at man først melder sin ankomst til Naturstyrelsen, men det kan man igen læse om ved at klikke på den aktuelle plads på det interaktive kort. Her kan man i øvrigt også finde de skove, hvor der er helt fri teltning, så man ikke er begrænset af en bestemt plads. Og faktisk er der omkring 200 af disse skovarealer på landsplan.

Man skal dog være opmærksom på 1-2-3-reglen. Det vil sige, at man må overnatte én nat samme sted, to telte sammen og der må maksimalt være tale om tre-personers telte. Og så skal man sikre sig, at teltene er uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder for eksempel naboer og campingpladser, samt bilveje.