Abonnementsartikel

Sommeren er godt i gang, og de næste uger står på sol, sand og strand. Ferien er allerede bestilt og feriebudgettet er lagt, men hvor får du mest valuta for pengene? Og kan det bedst betale sig at købe valuta hjemmefra? Eller er det billigere at bruge betalingskortet, når du er på ferie i udlandet? De spørgsmål har Mikonomi.dk, der er en sammenligningstjeneste, stillet og søgt svar på.

Mest valuta for pengene

Mikonomi.dk har undersøgt en række landes kursudvikling fra 2017-2018, da priserne på valutakurser kan variere markant over tid. Vælger du for eksempel den samme rejsedestination i 2018 som i 2017, kan du være heldig at spare op til flere tusinde kroner på det samme budget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Største kursfald

Mikonomi.dk's oversigt over kursudviklingen fra 2017-2018 viser, at Tyrkiet, Brasilien og Rusland har oplevet de største kursfald. Den tyrkiske lira er for eksempel faldet med hele 26 procent, mens Brasiliens og Ruslands valutakurser er faldet med henholdsvis 17 og 12,5 procent. Thailand og Kina har derimod oplevet en stigning i deres valutakurser på cirka to procent. Det er den største procentvise stigning på listen.

Kursfald og kursstigninger betyder, at det er blevet henholdsvis billigere og dyrere at være på ferie i de respektive lande. Det er med andre ord blevet billigere at være på ferie i for eksempel Tyrkiet, Brasilien og Rusland. Til gengæld er det blevet dyrere at være på ferie i Thailand og Kina.

Veksle valuta

For at undersøge hvor du billigst veksler valuta, har Mikonomi.dk sammenlignet 4 forskellige måder at købe valuta på:

- Køb af valuta i en bank inden afrejse.

- Køb af valuta i et vekselbureau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køb af valuta i en lokal bank på ferien.

- Brug af betalingskort i butikkerne i udlandet.

Køber du 1.000 euro hos Jyske Bank eller Danske Bank, koster det 7.623 kr. Kurserne på de forskellige valutaer svinger oftest ikke meget mellem bankerne. Forskellen på priserne afhænger mere af, hvor meget du skal betale i vekselgebyr.

Hos Danske Bank betaler kunderne eksempelvis 40 kr. i vekselgebyr. Som kunde hos Jyske Bank skal du derimod betale et vekselgebyr på kun 35 kr.

Nogle banker veksler valuta for deres kunder uden at kræve et vekselgebyr, mens andre skelner mellem forskellige kundegrupper. Hos Danske Bank betaler kunderne eksempelvis 40 kr. i vekselgebyr, hvis ikke de har meldt sig ind i kundegruppen Danske Hverdag+. Som kunde hos Arbejdernes Landsbank skal du derimod ikke betale et vekselgebyr, og banken skelner ikke mellem forskellige kundegrupper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælger du i stedet at købe 1000 euro hos vekselbureauet Forex, koster det 7.669 kr. Vekselbureauerne opkræver ikke et vekselgebyr, men bureauerne kan til gengæld have en mindre fordelagtig valutakurs.

Den dyreste løsning er at købe valuta i en lokal bank på feriedestinationen. Her koster 1.000 euro 7.694 kr. Den høje pris skyldes en hævegrænse på Visa/Dankort på 2.000 kr. pr. dag, et hævegebyr på 30 kr. pr. transaktion og et valutatillæg på 1,5 procent.

Kreditkort er billigst

Når du betaler for en vare med kort i udlandet, opkræver banken et gebyr. Gebyret er på 1,5 procent i EU og to procent i resten af verden.

Det betyder, at hver gang du bruger betalingskortet i EU, betaler du 1,5 procent af varens pris i gebyr. Bruger du derimod betalingskortet uden for EU, betaler du 2 procent af varens pris i gebyr.

På trods af gebyret, er det som regel billigere at bruge betalingskortet i udlandet end at veksle penge i en bank eller hos et vekselbureau. Du sparer for eksempel 127 kroner, hver gang du køber en vare for 1000 euro på betalingskortet frem for at hæve 1000 euro i en lokal bank på ferien.