Abonnementsartikel

Det er altid en god idé at sørge for, at kloakken fra huset og ud til skelbrønden er tæt. Rotter bygger rede i revner og huller.

- Lige i øjeblikket tænker vi ikke så meget på oversvømmede kældre, men det er faktisk nu, man skal få set kloakken efter. Når først skaden er sket, og kælderen er oversvømmet med kloakvand, er det både dyrt og farligt, siger chefkonsulent Mikael Mortensen, Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jo mere ødelagt kloakken er, desto bedre har rotterne det. Og et par rotter kan hurtigt blive til rigtig mange. Så mit råd er at få en autoriseret kloakmester til at tjekke kloakken, mens solen skinner, og regnen er langt væk. Det er husejerens eget ansvar at vedligeholde den del af kloaknettet, som ligger på egen grund.

Dødelig sygdom

Nogle rotter er smittet med Weils syge eller rottesyge, som sygdommen også kaldes. Den kan være meget alvorlig, i værste fald dødelig. Det skyldes, at sygdommen ofte forveksles med influenza. Derfor kommer nogle først i behandling, når de er blevet meget syge.

Kommer forurenet kloakvand med urin fra en inficeret rotte i forbindelse med sår og rifter, risikerer man at få Weils syge. Symptomerne ligner en almindelig influenza, men man kan få skade på lever og nyre, hvis sygdommen ikke behandles i tide med antibiotika.