Abonnementsartikel

Rundt omkring i Danmark står omkring 7.000 halmfyr i forskellige størrelser. Mange af dem har nået en alder, hvor udskiftning eller renovering er nødvendigt. For halmfyr under 300kW er der opstået en del forvirring, idet man forskellige steder har kunnet læse, at de ikke mere var tilladte på grund af nye miljørestriktioner fra EU.

Ifølge Knud Erik Andersen er der imidlertid tale om en stor misforståelse. Han er ejer af firmaet Lekea - Dan Trim, der i årevis har produceret halmfyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange brugere og energikonsulenter, som har fået den opfattelse, at der på grund af skærpede krav til emissioner og virkningsgrad ikke findes godkendte halmfyr under 300kW, fortæller Knud Erik Andersen.

- Men det passer simpelthen ikke.

Godkendt i 2016

Firmaet har siden 2000 solgt halmfyr og automatiske anlæg, og siden 2016 har Knud Erik Andersen især haft fokus på energioptimering af kedlen - det vil sige en renere forbrænding og en bedre driftsøkonomi. Derfor er det da også i samarbejde med Teknologisk Institut i Aarhus lykkedes at få udviklet og godkendt et halmfyr under 300kW, som opfylder alle de moderne miljøkrav.

- Der er rigtigt mange, der har renoveret gamle halmfyr, fordi man troede, at man ikke kunne få et nyt. Og det er ærgerligt, for at renovere et halmfyr, der er 20 år gammelt, er altså ikke lige den bedste økonomiske løsning, når der findes noget nyt på markedet, man kan stille op, siger han.

Hertil kommer, at der også er brugere, der i samme tro har købt anlæg, der er over 300kW og dermed formentlig investeret mere end nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sparer både tid og penge

En af de brugere, som har nydt gavn af Lekea - Dan Trims udvikling af halmfyr, er Kristian Madsen, Østjysk maskinhandel, Thorsø. Han valgte at investere i et Lekea MK 130/160, et halmfyr der fyrer med minibig 80x80 cm halmballer.

- Jamen, jeg er yderst tilfreds. I forhold til det gamle fyr, så vil jeg realistisk skyde på, at jeg har fået 30 til 40 procents besparelse, siger han.

- Før opvarmede jeg omkring 600 kvadratmeter med det gamle halmfyr. Så udvidede jeg med 430 kvadratmeter værksted, og med det nye halmfyr bruger jeg stadigvæk færre minibig halmballer end før.

Udover selve besparelsen i antal halmballer, så er der også en stor tidsbesparelse, idet der jo skal arbejdes tilsvarende mindre med at tænde op, ligesom der skal fjernes meget mindre aske.

- Jeg sparer rigtig mange timers arbejde, og det er altså kroner og øre hver gang, siger Kristan Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kristian Madsens oplevelse af skiftet til det nye halmfyr svarer overens med Knud Erik Andersens vurdering.

- De tilbagemeldinger jeg får, er, at besparelsen ligger omkring 30 til 40 procent af halmforbruget, siger Knud Erik Andersen, der har arbejdet med fyringsanlæg siden 1986.

Knud Erik Andersen er uddannet ved J.O.S. Maskinfabrik, som lavede fyringsanlæg. Siden startede han som selvstændig i 2000, og det nuværende firma, Lekea - Dan Trim, blev dannet i 2008, hvor han overtog firmaet Dantrim, som producerede stokeranlæg

- Det er spændende at arbejde med fyringsanlæg. Miljøkravene bliver skærpet hele tiden, så vi har hele tiden været i en proces med at udvikle og forbedre anlæggene. Og med de nye halmfyr har vi altså fået lavet nogle rigtig gode fyringsanlæg, slutter han.