Abonnementsartikel

Der er lagt op til et par fantastiske dage i selskab med små og store heste, når arrangementet Arbejdshestenes dage ruller af stablen den 25. og 26. august på godset Nørre Vosborg vest for Holstebro.

For første gang nogensinde herhjemme bliver Europamesterskaberne i både pløjning og tømmerkørsel afviklet under samme show, men derudover vil der være et mylder af alle mulige heste, der hver og én kommer på arbejde - på den en eller den anden måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har aldrig været afholdt et lignende arrangement i Danmark før. Og vi er selvfølgelig spændte på, hvordan det vil gå. Normalt holder man et pløjestævne eller et tømmerkørselsstævne. Vi har valgt at afholde det hele på én gang over to dage, og den eneste gren, der ikke er repræsenteret på stævnet, er maratonkørsel, fortæller en af hovedkræfter bag det enorme arrangement, Erling Larsen.

Alt handler om heste

Erling Larsen er en af de drivende kræfter fra Midtjysk Køreforbund, der sammen med hovedforbundet Dansk Køreforbund er arrangør af de to spændende dage, hvor alt står i hesten tegn. De eneste maskiner, der får tilladelse til at arbejde under stævnet, er de gamle, specialfremstillede maskiner, der bruges i de mange shows. Her er tale om blandt andet en række Amish-maskiner, importeret fra USA, og så er der ikke mindst de specialmaskiner, som Erling Larsen selv har fremstillet i egenskab af sin fortid som landmand og smed.

- Der kommer omkring 100 heste. Det er alt fra miniatureheste, der skal ud at køre ræs, til de store tyske og belgiske heste. Vi har ardennerheste fra Norge og store svenske skovheste. Der kommer også en fransk Breton-hest. Det er den race, der blev brugt til at trække flodpramme i Frankrig med. Det er nok den største hest på showet, og den kommer til at trække en Amish-skovvogn, som er hentet i USA, siger Erling Larsen.

- Og så er der selvfølgelig islændere, fjordheste, ja, der er alle typer af heste.

Fra hele Europa

Deltagerne i Arbejdshestenes dage kommer fra hele Europa, men især fra Norge, Sverige og Tyskland, da afstande spiller en væsentlig rolle, når man skal transportere store dyr og maskiner. Og for at få det hele til at hænge sammen, så er der brug for mange hænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi samarbejder med andre foreninger, for vi kan slet ikke magte så stort et arrangementet selv. Vi skal bruges omkring 100 frivillige, men det har ikke været et problem. Der har været en kæmpe interesse for at hjælpe til, siger Erling Larsen.

Dommer, instruktør og underviser

Det er ikke tilfældigt, at Erling Larsen er koordinator ved arrangementet.

- Jeg har en fortid som landmand, og jeg har kørt med heste næsten altid. Jeg laver mange shows og konkurrencer, og derudover er jeg dommer og instruktør. Og desuden underviser jeg i brug af arbejdsheste, siger den erfarne landmand og smed, som håber, at folk vil finde vej til det store arrangement.

- Vi ved ikke, hvor mange der kommer, men vi satser på mellem 1.000 og 2.000 tilskuere per dag. Vi håber, at folk vil tage godt imod dette tilbud.

Arbejdshestenes dage finder som nævnt sted den 25. og 26. august på godset Nørre Vosborg, der ligger 20 kilometer vest for Holstebro.