Abonnementsartikel

I forbindelse med Miljøstyrelsens kompensationsordning for ulveskader har en DNA-analyse afsløret, at det var en guldsjakal som i juli måned nedlagde tre lam ved Harboøre Tange.

Guldsjakalen er en ny art i Danmark, og den blev første gang dokumenteret, da en trafikdræbt sjakal i 2015 blev fundet tæt på Karup i Midtjylland. Siden er guldsjakalen observeret flere gange på forskellige jyske lokaliteter, én er blevet skudt i forbindelse med en ræveregulering og i 2017 og 2018 har en guldsjakal nedlagt en række lam i Sønderjylland.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

'

Har spredt sig

Tidligere var guldsjakalens forekomst i Europa begrænset til den sydøstlige del. Men inden for de seneste årtier har sjakalen spredt sig i særlig vestlig og nordlig retning. Guldsjakalen findes derfor i dag i en række europæiske lande, hvor den ellers ikke tidligere har været. Da guldsjakalen har spredt sig på egen hånd, er den ikke invasiv. Guldsjakalen vejer ca. 1,5 - 2 gange mere end ræven.

Men i modsætning til ræven er sjakalen mere langbenet, og sjakalens hale er busket og kort i modsætning til rævens længere hale. Guldsjakalen lever særligt af mus og ådsler men kan også tage fugle, firben, frøer og andre mindre dyr - herunder lam.