Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Her bliver køerne ældre

Af boa -

  • 101183_1

Del artiklen:

På Myrhøjgaard ved Tjele nær Viborg lever de 140 malkekøer både langt længere og producerer markant mere daglig mælk i forhold til den danske gennemsnitsbedrift.

Det er ikke småting, de to ejere af Myrhøjgaard, Niels Christian Hansen og Niels Ejnar Sørensen, kan prale af, når de skal vise deres resultater frem fra den store mælkebedrift ved Tjele nær Viborg i det midtjyske. Asds

På Myrhøjgaard lever køerne nemlig i gennemsnit 5,7 år - markant mere end landsgennemsnittet på 4,9 år -, og samtidig har de en gennemsnitlig dagsydelse på 21,4 kilo EKM, hvilket er et markant løft i forhold til den gængse danske malkeko, som leverer 16,5 kilo EKM om dagen.

Samlet set betyder det, at dyrene på Myrhøjgaard i snit leverer 44.000 kilo EKM gennem livet, mens en gennemsnitlig dansk malkeko leverer 30.000 kilo.

På Myrhøjgaard betyder den høje dagsydelse, at mælkeindtægten per ko næsten er 5.000 kroner højere end landsgennemsnittet. På Tjele-bedriften betyder en ekstra mælkeindtægt på 700.000 kroner årligt.

Få del i hemmelighederne

Nu slår de to ejere, Niels Christian Hansen og Niels Ejnar Sørensen, der for nylig afholdt 25 års jubilæum på bedriften, dørene op til staldene på et bedriftsbesøg, hvor kvæginteresserede kan få tips og tricks med hjem til egne stalde i arbejdet på at hæve mælkeydelsen.

Det er LMO og Dyrlægerne Himmerland Kvæg, der står bag det eksklusive bedriftsbesøg, der finder sted den 28. august, og hvor der vil blive stillet skarpt på foderopbevaring, sundhed, effektivitet og ikke mindst fokus på en høj livsydelse.

- Helt konkret skal vi vise, hvad det er for små og store tiltag, der gør, at dyrene på bedriften både lever længere og samlet set opnår en rigtig høj livsydelse. Når man bruger tid og penge på at få dyrene i flot stand og til at levere store mælkemængder, så er det jo kun fornuftigt også at få dem til at leve så længe som muligt, fortæller Anders Bisgaard Møller, kvægbrugskonsulent hos LMO.

- Blandt andet vil vi vise, hvad bevægelses- og liggeadfærd betyder for den høje ydelse, ligesom kontinuitet i foderforsyningen også er et område, vi vil arbejde os dybere ned i, siger han og forklarer, at både ejere, rådgivere og dyrlæge sammen vil besvare på spørgsmål rundt om på bedriften og i stalden under besøget.

Rettidig omhu

Ifølge Ninna Westphael, dyrlæge og adm. direktør hos Dyrlægerne Himmerland Kvæg, skyldes en del af Myrhøjgaards flotte resultater, at sundheden og dyrevelfærden er absolut topprioritet.

- Dyrene på Myrhøjgaard er særdeles sunde, og her er både dyrevelfærd og god management i højsædet - og det viser sig tydeligt i deres imponerende produktionstal, siger Ninna Westphael.

Selv peger kvægbrugskonsulent Anders Bisgaard Møller på, at de to ejere har knækket koden til den gode mælkeproduktion gennem mangeårig erfaring og løbende sparring med både rådgivere og dyrlæge.

- Og så handler de med rettidig omhu. De er særdeles erfarne, og de går selv rundt i stalden og passer dyrene. Der er en grundighed over dem, som giver dem en enorm værdi, og som vi vil lære af, siger Anders Bisgaard Møller fra LMO.

Det er gratis at deltage i bedriftsbesøget på Myrhøjgaard, hvor der vil være mulighed for at få grillede pølser og drikkevarer samt mulighed for at tale med kolleger og rådgivere.

I forbindelse med besøget vil det være muligt for alle interesserede, som ikke i forvejen er kunder hos LMO, at forhøre sig om muligheden for et introbesøg af en rådgiver.

Besøget finder sted på Myrhøjgaard, Skibdalvej 49, 8830 Tjele den 28. august klokken 19:00-21:30, og tilmelding til besøget på Myrhøjgaard kan ske på LMO's hjemmeside eller hos Thomas Abildgaard Rasmussen, afdelingsleder hos LMO i Aars, på telefon 2367 2187 eller på mail på tar@lmo.dk.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame