Abonnementsartikel

Selv om regnen nu atter har ramt de danske græsmarker, så er der stadigvæk en udpræget mangel på wrap og hø. Og selv om alle hesteejere nu kan håbe på, at der kommer et slet græs mere i september, så vil der resten af året stadigvæk være mangel på begge dele.

Og hvad gør man så?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge både hestedyrlæge Peter Hjuler, Horsedoc.dk, og Mette L. Nymand, Brogaardens Fodringsrådgivning er den umiddelbare løsning at strække det foder, man har.

- Det bedste er selvfølgelig, hvis man kan få fat i noget hø eller wrap og så forsøge at fordele det, så det dækker hele perioden, indtil der kommer wrap igen. Hvis man nu kun kan give halvdelen af den normalt anbefalede hømængde på en trekvart til to kilo per hundrede kilo kropsvægt, så er det bedre at strække det over hele perioden og så supplere med noget fiber i krybben, frem for at man bruger al wrappen, siger og Mette L. Nymand fra Brogaardens Fodringsrådgivning.

- Der er forskellige fibersupplementer, man kan bruge, men det er meget af afhængig af typen af hest. Nogle heste kan tåle mere end andre, men det kan man forhøre sig om hos en foderkonsulent eller der, hvor man normalt køber sit foder, siger konsulenten, der understreger, at det er vigtigt at få lavet en kostplan, da mængden af foder afhænger meget af, hvilken type hest man har.

Har brug for grønne fibre

Krybbefoder kan - som regel - ikke dække hestens behov for fibre, da det særligt er de grønne fibre, i form af græs, hø eller wrap, som en hest har brug for.

- Det vigtige er, at man introducerer den slags ændringer gradvist. Hesten skal have forholdsvis lang tid til at vænne sig til foderændringer, siger dyrlæge Peter Hjuler, indehaver af Horsedoc.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Hjuler er hestepraktiserende dyrlæge og specialuddannet i hestesygdomme. Han har arbejdet i hestepraksis i over 25 år.

- Har man slet ikke adgang til hø eller wrap, så kan man prøve at anskaffe sig noget kunsttørret græs. (Kan købes i sække, red). Sammen med for eksempel lucerne kan det give en del af det fiber, hesten har brug for. Men det kan ikke erstatte det fuldstændigt, siger han.

Hvad med halm?

En anden mulighed er at supplere med lidt halm. Halm kan på ingen måde erstatte hø eller wrap, men det kan give lidt tyggetid, og hvor halm normalt indeholder stoffet lignin, der er svært fordøjeligt for heste, så er der trods alt lidt gode nyheder i år.

- Den gode nyhed for folk, der er tvunget til at bruge halm, er, at der er undersøgelser, der dokumenterer, at fordi kornet har været så stresset i år. Det er det, vi kalder lignifiseringen, altså den hærdning af strået, der som regel finder sted, og som gør halmen forholdsvis ufordøjelig, og den er ikke fuldendt i år. Det vil sige, at fordøjelsen af halmen er cirka 10 til 14 procent bedre, end normalt. Det gør det lidt bedre, men er ikke på nogen måde i nærheden af at være godt nok. Men man kan bedre forsvare at bruge halm som supplement til at strække hø eller wrap, fortæller Peter Hjuler.

Miks af fiber

Både Peter Hjuler og Mette L. Nymand understreger, at det i sådanne tilfælde er meget vigtigt at kontakte en foderkonsulent, da fodersammensætningen er afhængig af, hvilken slags hest, man har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bedste er, hvis man kan lave et miks af fiberprodukter, så man undgår ensidig fodring. Lucerne er meget populært, men her skal man være opmærksom på, at det har et meget højt indhold af proteiner og kalcium. Så det kan man ikke bruge som fuld grovfodererstatning, men udelukkende som en del af løsningen, fortæller foderkonsulent og Mette L. Nymand, der også siger, at opblødte roepiller eller fiberpiller kan være en del af løsningen.

Og så er der endnu en ting, man ifølge både dyrlægen og foderkonsulenten skal huske:

- Hvis vi er ude i de her større grovfodererstatninger, hvor man bruger snittet foder, så er det også vigtigt, at hesten spiser nede ved jorden og ikke oppe i krybben. Det har betydning i forhold til hestens tandfunktion, så risikerer man ikke så nemt eksempelvis tandspidser. Det kan eventuelt være i en spand på gulvet, hvis det kan lade sig gøre, siger Mette L. Nymand.

- Man kan også komme ud i, at man skal fodre oftere, fordi hesten spiser foderet hurtigere. Så man bliver nødt til at sprede fodringen ud i mindre, men hyppigere portioner.

Selv om mange hesteejere lige nu er nervøse over hø-situationen, så skal man ikke gå i panik. Der kan findes løsninger, selv om det naturligvis bliver dyrere og mere besværligt. Og så understreger begge eksperter igen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bedste er at strække sit hø eller wrap så langt som muligt.