Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Frugtsæson gør hvepse aggressive

Af boa -

  • 101235_1

Del artiklen:

Allergi-virksomheden ALK giver råd til, hvordan man kan undgå at blive stukket.

Sensommer er højsæson for hvepse og andre insekter ? til stor irritation for dem, der må lægge krop til deres stik. Og det kan blive værre i løbet af de kommende uger, når frugtsæsonen for alvor sætter ind, siger seniorforsker i allergivirksomheden ALK Jørgen Nedergaard.

- Heldigvis er de fleste insektstik ufarlige ? men de kan være meget generende. Og hvepse- eller bistik kan være farlige, hvis den stukne er allergisk eller hvis man bliver stukket i hoved-hals området. Er det tilfældet, skal man søge læge med det samme, siger Jørgen Nedergaard.

Symptomerne på en allergisk reaktion, der kræver lægehjælp, kan være: Voldsomme hævelser, udslæt på kroppen, utilpashed eller vejrtrækningsbesvær. Hvis der er tale om bistik kan man mindske generne i forbindelse med et stik ved at fjerne brodden med en nål. Det er en dårlig idé at bruge en pincet, da den vil klemme giftsækken sammen og tømme mere gift ud. Smerter og hævelser kan lindres med is eller lokalbedøvende eller kløestillende middel.

Tjek frugten

Ifølge Jørgen Nedergaard bliver især hvepsene mere aggressive, efterhånden som de danske frugter modnes, og han giver derfor følgende råd:

- Kig lige en ekstra gang på det stykke frugt, du har plukket, før du putter det i munden. Især hvis du plukker en blomme, skal man kigge godt efter ? hvepsene kan nemlig bore sig ind i blommen, og så kan det altså være farligt, hvis man først opdager den, når man har fået den ind i munden, siger allergieksperten.

Gå til lægen

Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. Din læge vil spørge om symptomerne ved stikket og henvise dig til en specialist, som kan teste dig for allergi, hvis det viser sig relevant.

- Ud fra en blodprøve måler man mængden af allergi-antistoffer over for bi eller hveps. Typisk får du også lavet en hudpriktest, hvor man anbringer en lille dråbe hvepse- eller biallergen på huden og prikker igennem dråben med en lille lancet. Ved positiv reaktion dannes der få minutter efter en lille hævet og kløende plet på huden. Det skyldes en allergisk reaktion mellem allergenet, som er kommet ind i underhuden, og de allergiantistoffer, der findes i blodet. Ud fra disse undersøgelser kan man fastslå mængden af allergi-antistoffer og afgøre, om man vil anbefale allergivaccination, siger Jørgen Nedergaard.

Hvis du er allergisk og har fået udleveret en adrenalinsprøjte, skal du have den parat og give dig selv en indsprøjtning, hvis der er optræk til symptomer.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame