Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Her kan du opleve kronhjortenes parringsbrøl

Af boa -

  • 101284_1

Del artiklen:

September måned byder på store naturoplevelser, når krondyrene går i brunst.

Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten. Her handler det for hjortene om at brøle så højt og kraftfuldt, at det tiltrækker hundyrene, også kaldet hinder, og skræmmer eventuelle rivaler væk.

Man kan høre de dybe brøl flere kilometer væk, og der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse. Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hindernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.

Hinderne er kun i brunst et enkelt døgn, og derfor sørger hjortene for at parre sig med hunnerne mange gange i løbet af det ene døgn ? det tager hårdt på kræfterne. Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden ? 15-20 kg er ikke usædvanligt.

Tidligt fødte klarer sig bedst

Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.

Hvis hinden ikke bliver drægtig i sin første brunstperiode, går der tre uger før den igen er i brunst. Tidligt fødte kalve vil have bedst chance for at klare sig godt gennem den kommende vinter. Forstyrrrelser i brunstsæsonen kan derfor i værste fald betyde, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand.

Hvis man vil opleve kronhjorte uden at forstyrre dem, er det derfor en god idé at følge nogle enkle regler:

Vær forsigtig

De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og solopgang.

Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads.

Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring

Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre.

Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame