Abonnementsartikel

Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for jagthunden. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger Lena Bjurström, der er dyrlæge i Agria Dyreforsikring.

De fleste er klar over, at jagten kræver et fornuftigt kondital for både dyr og mennesker. Alligevel oplever Agria Dyreforsikring, hvert år, at jægere overvurderer hundens grundform med det resultat, at der opstår overbelastningsskader på muskler og led.

Artiklen fortsætter efter annoncen

177.000 jægere

Ifølge Naturstyrelsens seneste opgørelser stiger antallet af jægere og dermed også jagthunde. I 2015 var der omkring 177.000 jægere i Danmark. Og da jagtloven kræver, at man ved jagt med glatløbet haglgevær på ikke-klovbærende vildt skal medbringe en apporterende jagthund, sendes stadigt flere logrende hunde ud på mark og i skov, når jagtsæsonen skydes i gang.

- Tager du en fysisk utrænet og ivrig hund med, kan den overbelaste muskler og led med en ødelagt jagtsæson til følge. Overvægtige hunde er særligt udsatte og kan sågar besvime, siger Lena Bjurström og fortsætter.

- Det er en god idé at træne grundformen op med et par ekstra gåture eller en svømmetur. Udholdenhed trænes bedst ved cykelture, hvor hunden har lov til at løbe løs på det meste af turen. Har man en ældre jagthund er det en overvejelse værd at få tjekket hunden hos dyrlægen inden jagtsæsonens start.

Endelig anbefaler Lena Bjurström, at man skifter til et foder med ekstra protein og fedt, så hunden får fyldt energidepoterne op.