Abonnementsartikel

Danske skove gemmer på et væld af fortidsminder, og gennem årene har de nydt godt af at ligge beskyttet fra både byggeri og landbrug. Men bevaringen af de over 15.000 fredede fortidsminder, der ligger i skovene, stiller store krav til den moderne skovdrift.

Derfor udgiver Slots- og Kulturstyrelsen nu vejledningen ?Skovdrift og Fortidsminder ? Bevaring af skovens kulturspor?, som skal hjælpe skovejere, skovarbejdere og andre, der har deres daglige gang i skovene, med at sikre vores fælles kulturarv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enhedschef Dorte Veien Christiansen, Slots- og Kulturstyrelsens Fortidsmindekontor, siger:

- I Slots- og Kulturstyrelsen har vi gennem længere tid haft en målrettet dialog med skovbrugets mange aktører om hensynet til de mange fortidsminder. Der har været en stor interesse fra skovbrugets ejere, interessenter og uddannelsesinstitutioner om at øge kendskabet til fortidsminder, få bedre kendskab til reglerne og finde løsninger, der kan øge hensynet til fortidsminder, samtidig med at der udføres moderne skovdrift. Og det er præcis derfor, vi nu udgiver en vejledning, der kan besvare en masse af de spørgsmål, man måtte stå med. Samtidig vil vi fortsætte den gode dialog med skovbrugets mange interessenter og fortsætte samarbejdet om at passe godt på vores fortidsminder.

Der findes mere end 30.000 fredede fortidsminder i Danmark, og omkring halvdelen af dem finder man under trækronerne. Gravhøje, marksystemer, spor efter forladte gårde eller sågar hele landsbyer fortæller historier om, hvordan landskabet er blevet brugt gennem tiden.

I skovene kan man desuden finde flere typer af fortidsminder som for eksempel såkaldte fangstgruber, små tuegravfelter, dyrefolde og grenkast, der ikke længere kan ses i det åbne landskab, og derfor er disse fortidsminder særligt vigtige at bevare.

Med den nye vejledning får alle, der har efterspurgt specifik information om hensynet til fortidsminderne i skovene, mulighed for at dykke ned i emnet og få styr på regler og løsninger. Find vejledningen her.