Abonnementsartikel

Thomas Kristensen er gedemand helt ind i sjælen. Fra barnsben har han haft geder og imponeres over dyrenes personlighed og sociale egenskaber, specielt når det gælder mennesker. Thomas Kristensen har startet Salling Boer på den lille ejendom nord for Skive. Nu er han 29 år og er én af de store avlere i Danmark. I alt tæller besætningen 80 dyr, som går hjemme og ved naboerne, hvor han har græsningsaftaler. Sundheden er i top, han har M3 status på besætningen og går højt op i dyrenes sundhed og produktionsegenskaber.

- Det er nogle spændende dyr, og så kan de rent faktisk producere og bruges til noget. De er ikke kun til hygge. Geder er landbrugsdyr, de kan producere både kød, mælk og uld, slår Thomas Kristensen fast, mens vi går gennem en nystrøet stald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Geder skal have tag over hovedet

Hos Salling Boer baseres avlen på 32 moderdyr (moderdyr er de hundyr, som får lov til at avle og give kid), 12 af boer racen og 20 mohairgeder. Dyrene er kommet ind på grund af regnen, for hvis der er noget geder ikke kan klare, så er det vand i voldsomme mængder.

- Geder skal have et skur - også om sommeren, forklarer Thomas som gang på gang oplever at gederne bevæger sig op mod stalden, når der er optræk til nedbør.

Mange tror at geder bare er en levende græsslåmaskine, men Thomas forklarer, at geder er browsere, der aldrig æder i bund i græsmarken og hellere vil nippe skud og gevækster end klippe en græsmark.

- Geder er gode til naturpleje på tørre arealer, men de kræver pasning, og vil man producere kød, så kræver de også godt tilskudsfoder.

Boer giver god smag

Boer er kødgeder som vokser godt til og giver fint kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lidt ligesom dådyr, det er dejligt mørt og rigtigt sundt kød, siger Thomas som forklarer, at mængden af mættet fedt er meget begrænset i gedekød. Målet er at producere 40-50 slagtedyr per år. Afsætningen sker privat og gennem slagter nær Århus.

-Man skal finde en seriøs slagter, der ved hvad han har med at gøre, for at undgå den stærke gedelugt i kødet. Men når det er i orden, så er ged fantastisk kød, forsikrer Thomas, der sælger gedekød til 95 kr. pr kg.

Mohair -en ulden affære

Afsætningen af uld fra de langhårede mohairgeder er en mere eksotisk affære. Dansk Gedeunion har udviklet en slagskanal til Sydafrika. De samler uld ind fra medlemmerne gennem to år, som så bliver sendt afsted i en container og solgt på auktion i Sydafrika hvert andet år.

- Det er en fin ordning, hvor karantæne, logistik osv. er sat i system, siger Thomas Kristensen, der satser på at kunne nå op på at sende 200 kilo uld afsted hvert andet år. Den unge men erfarne gedeavler satser på at starte en lille garnbutik op sammen med sin mor, så der er nok at se til på gedemarkedet i fremtiden.

Thomas Kristensen har en Facebookside, der hedder Sallingboergeder, og her kan han kontaktes, hvis du har spørgsmål vedrørende gedehold og afsætning af produkter.