Abonnementsartikel

DMI advarer om risiko for kraftig regn i efteråret. På grund af den ekstremt varme sommer er havvandet flere grader varmere end normalt for sæsonen, og det kan igen i år give problemer med oversvømmelse for de danske husejere.

Flere og flere danskere døjer nemlig med vandskader på huset, og fra 2013 til 2017 er antallet af anmeldte vandskader på huse og villaer som følge af skybrud mere end fordoblet. Det viser tal fra Forsikring og Pension.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som husejer har du en forpligtelse til selv at forebygge og begrænse vandskader, hvis det er muligt. Det tror jeg, mange ikke er klar over. Hvis man ikke jævnligt vedligeholder sit hus, kan det i værste fald betyde, at man ikke kan få erstatning fra forsikringen, hvis der for eksempel opstår en vandskade efter skybrud, og den manglende vedligeholdelse er årsagen, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

Forebyg vandskaderne selv

Heldigvis er der en række ting, man nemt kan gøre for at forebygge vandskader på sit hus. Det fortæller Trygve Thykjær fra virksomheden Toiee, der blandt andet specialiserer sig i produkter til forebyggelse af oversvømmelser.

- Overordnet set kan der komme vandskader på to måder - enten ved overfladevand eller kloakvand. Overfladevand er regnvand, der samler sig og trænger ind i huset. Kloakvandet er vand fra afløbene, der løber tilbage - og potentielt kan fylde hele din kælder op. Det er kloakvandet, der giver de største vandskader, fortæller Trygve Thykjær.

Ifølge Trygve Thykjær er det en god idé løbende at holde øje med vejrudsigten, så man ved, hvornår der er risiko for store regnskyl og skybrud. Han giver tre gode til, hvordan husejere forebygger vandskader:

1. Rens tagrender for blade og snavs. Det er vigtigt, at vandet kan løbe ordentligt igennem, så det ikke trænger ind i sprækker og slidte fuger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2. Afspær kloakrør for at undgå tilbageløbende kloakvand. Du kan enten købe et højtvandslukke, der dog skal monteres af en fagmand, eller du kan bruge en drain plug, som du selv monterer.

3. Sørg for, at der er et fald på din grund, så regnvandet løber væk fra huset. Du kan eventuelt også grave en rende rundt om huset, der leder vandet væk.

Er man i tvivl, om ens hus ligger i et område, hvor der er særlig risiko for oversvømmelser, har Miljøministeriet i samarbejde med Forsikring og Pension udarbejdet et online klimakort over alle boligområder.