Abonnementsartikel

Hvis du sidder derhjemme her i efterårsferien og ikke lige ved, hvor du skal taghe kæresten eller børnene med hen, så er her et par tips fra Naturstyrelsen til, hvad I sammen kan foretage jer i det luine efterårsvejr.

Tag på svampejagt

Der er spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe - spis derfor aldrig svampe, du ikke kender.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere og se videoer af fem eksempler på spisesvampe, som du kan finde i naturen.

Pluk vilde æbler

Der findes en fidus til æbler. Mange steder i Danmark er der nedlagt jernbaner, og en del af disse er lavet til vandrestier. I de tog der kørte her, har passagererne spist tusindvis af æbler, hundredvis af skrog er røget ud af vinduer, og en del af dem er spiret til nye æbletræer, så her står i dag æbletræ ved æbletræ.

Find en opskrift på vildæblegelé i Naturkogebogen

Fred et træ med din smartphone

Store, gamle træer gavner biodiversiteten. Derfor kan alle - med en smartphone i hånden - være med til at udpege en halv million såkaldte livstræer i statens skove, der ikke må fældes. Download appen "Livstræer". Med appen kan du markere træets placering, tage et foto at træet og sende oplysninger om træart, træets udseende, eller om træet huser arter som fx svampe.

Læs mere om livstræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se på krondyr

Der er flere steder på statens naturområder, hvor du kan opleve Danmarks største fritlevende landpattedyr. Pak kikkerten og tag ud i morgen- eller aftenskumringen - til eksempelvis krondyrreservatet i Oksbøl, Klosterheden i Vestjylland, Dyrehaven nord for København, Tvorup Klitplantage og Sårup i Tved Klitplantage i Thy, Slotved Skov i Vendsyssel, Dyrehaven ved Haderslev eller til Randbøl Hede ved Billund.

Kig på fugle

Efteråret er den årstid, hvor man kan se flest forskellige fugle i naturen. Fugle som musvåge, rørhøg, fjeldvåge, hjejle, vibe og skarv stimler sammen i Danmark, inden de trækker mod syd. Besøg et fugletårn og tæl, hvor mange forskellige slags fugle, du ser. Lav eventuelt en lille konkurrence ud af det. Du finder fugletårnene på Udinaturen.dk. Det skal du bruge: Kikkert, fuglebog, blyant.