Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tjek gasfyret og spar penge og CO2

Af boa -

  • 102150_1

Del artiklen:

Efterårskulden er på vej og du kan spare både penge og CO2 ved tjekke dit gasfyr.

Luk døren, vi fyrer jo ikke for gråspurvene, lyder en gammel, fast vending. Den er stadig aktuel, men der er meget andet at gøre. Såden skriver Peter Jerris, energirådgiver hos energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE, i en pressemeddelelse.

- Man kan komme langt ved at tjekke indstillingerne på gasfyret og holde øje med vandtrykket. Hvis gasfyret er forkert indstillet, får man som regel ikke udnyttet energien godt nok, og det er spild af både energi og penge fordi begge dele bare fiser op i luften til ingen verdens nytte, siger han.

Er dit gasfyr forældet

I Danmark findes der omkring 400.000 gasfyr og en del af dem bygger på en lidt forældet teknologi:

- I gamle dage brugte de fleste det, der hedder et ikke-kondenserende gasfyr og de var gode dengang, men ikke lige så energieffektive, som de kondenserende er i dag. Populært sagt kan et ikke-kondenserende gasfyr enten være helt slukket eller køre på fuld kraft. Nye gasfyr, der er kondenserende, er styret af en udendørs føler og kan kører variabelt, ligesom man kan skrue ned for kogepladen, når kartoflerne koger. Derfor bruger et nyt gasfyr ikke mere naturgas, end det behøver, forklarer Peter Jerris og tilføjer:

- Et gasfyr skal typisk skiftes efter 15-20 år, men der kan sagtens være gode penge at spare ved at skifte tidligere. Et nyt og kondenserende fyr udnytter ikke bare naturgassen bedre og bruger derfor ikke kun meget mindre naturgas, men også mindre strøm, fortæller han.

Spar 2 - 4.000 kroner om året

Hvis man udskifter sit gamle ikke-kondenserende gasfyr til et nyt og kondenserende gasfyr, kan en typisk familie i et parcelhus spare mellem 2.000 og 4.000 kroner og cirka 700 kilo CO2 om året afhængig af forbruget og huset og de øvrige installationer. Hvis du skifter fra oliefyr til naturgasfyr, kan besparelsen bliver endnu højere.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame