Abonnementsartikel

De seneste dage har Miljøstyrelsen fået flere henvendelser fra undrende borgere, der har iagttaget, at havet ved Fyn flere steder er farvet flaskegrønt.

Miljøstyrelsen har taget vandprøver og kan nu slå fast, at det er alger arten Lepidodinium chloroforum, der farver vandet. Der er tale om en såkaldt furealge, der er ufarlig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Vi har set furealgen i stigende mængder på dybere vand de seneste uger, men nu har vinden ført den ind til kysten, siger biolog Nikolaj Holmboe fra Miljøstyrelsen.

Blandt andet ved Bøjden ved Fåborg er der så mange alger, at havet er helt grønt. Algen findes desuden i det sydfynske øhav og op til Aarhus Bugt.

Med tiden vil algerne synke til bunds, eller vind og strøm vil føre algerne ud på åbent hav igen.

Kendt fra 90'erne

Algen er tidligere observeret i store efterårsopblomstringer i danske farvande fx i 1990'erne, er de seneste uger, og i nogle områder i så store koncentrationer at vandet er fuldstændig grønt.

Ofte ser man i efteråret ved vores kyster en opblomstring af mikroskopiske alger. Der kan ofte være tale om furealger - også kaldet panserflagellater eller dinoflagellater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange furealger er typisk brune eller brungule hvorfor vores kystnære farvande kan have perioder med brunligt vand om efteråret. Netop nu er det dog mange steder i kystvandene den grønne farve som dominerer

Den grønne furealge er karakteristisk ved at være grøn og ved, når den forekommer i store opblomstringer, at kunne lugte lidt kålagtigt.

Andre lignende furealger er kendt for at kunne have en gift-effekt på fx fisk eller bunddyr, når de forekommer i store koncentrationer, men det gælder ikke Lepidodinium chloroforum.

Algeopblomstringer kan reduceres ved at mindske udledningen af kvælstof og fosfor fra land og by.