Abonnementsartikel

Hesteejere anvender rutinemæssigt tæpper på deres heste hele året rundt, men ny forskning tyder på, at visse typer dækkener kan forårsage, at hesten overopheder.

For mange hesteejere er det blevet en rutine (og endog moderigtigt) at give deres hest et dækken på hele året rundt, og efterhånden findes der dækkener til alle årstider og behov. De kan være nyttige til for eksempel beskyttelse mod insektbid og ikke mindst i dårlige vejrforhold, men indtil nu har der været meget få undersøgelser om brugen af dækkener - og der er slet ingen, som har kigget på, hvilken virkning de forskellige typer dækkener har på hestens kropstemperatur. Nu afslører et helt ny forskningsprojekt, at der kan være skadelig virkninger ved brug af dækken. I hvert fald, hvis man bruger det forkerte dækken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fryser din hest - eller er det kun dig?

Ligesom hos mennesker har heste en termoneutral zone (TNZ), som er de temperaturer, hvor hesten ubesværet kan opretholde kropstemperaturen. For voksne heste i milde klimaer ligger dette mellem 5 grader og 25 grader. Vi mennesker har en mere begrænset TNZ på mellem 25 og 30 grader, når vi er i nøgne. Dette betyder, at når vi føler os kolde, har hesten det stadig behageligt.

Derfor beslutter hesteejere sig ofte at bruge dækken på deres heste, når de selv synes, at det er ved at være koldt. Og desværre i mange tilfælde, hvor det er helt unødvendigt, da hesten rent faktisk har det fint.

Masterstuderede ved Duchy College, Storbritannien, Kim Hodgess, har for nyligt gennemført en pilotundersøgelse, hvori hun undersøgte, hvordan brugen af forskellige dækkener påvirker hestens temperatur, og hvordan dette har indflydelse på hestevelfærd generelt. Resultaterne er netop blevet præsenteret ved den 14. International Society of Equitation Science (ISES) konference i Rom.

Stor temperatur-forskel

Forskergruppen bag undersøgelsen studerede en flok heste, der rutinemæssigt fik lagt dækkener på. 10 heste stod på stald indendørs, og to heste var på græs.

Tre af hestene bar et let, ikke-vandtæt dækken, der normalt bruges til at beskytte mod insektbid. Det dækkede størstedelen af hestens krop, herunder mave og nakke. Seks heste bar fleece-dækkener, tre havde lette, quiltede dækkener på, mens to såkaldte kontrolheste gik helt uden dækken - én i stald og én på mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herefter blev alle hestene udstyret med en temperatur-måler, der blev tapet fast på hoften. Dermed var hestens overfladetemperatur under konstant overvågning, og samtidigt blev temperaturen i hestens fysiske omgivelser også målt.

Data fra disse overvågninger blev registreret hvert minut over en periode på 24 timer.

Resultaterne viste, at der var betydelig forskel på hestenes temperaturer - afhængigt af, hvilket dækken, de havde på.

Hestene med de tynde dækkener havde en gennemsnitlig forøgelse af temperaturen på 4,2 grader. Temperaturen på hestene med fleece-dækken var steget 11,2 grader, og endelig havde hestene med de lette, quiltede dækkener en øget temperatur på 15,8 grader.

Hestene der var iført fleece og quiltede dækkener havde således en stor stigning i kroppens overfladetemperatur. Fire heste havde en temperatur på mellem 24 og 30 grader. Her skal man sammenligne med kontrolhestene (heste uden dækken), som havde en temperatur på 12,5 - 18,5 grader, mens temperaturen i omgivelserne var faldet til under TNZ til 4 - 4,5 grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtigt med det rigtige dækken

Forskerne konkluderede på den baggrund, at nogle af dækkenerne fik hestenes overfladetemperaturer til at stige markant over den temperatur, der er behagelig for hesten, og dermed risikerer man, at hesten ikke er i stand til at regulere deres egen temperatur.

Selv om brug af dækken kan være nødvendig i visse situationer, så er det af afgørende betydning, at man vælger det dækken af den rette type og tykkelse. Ellers risikerer man, at det har stor negativ indflydelse på hestens velfærd.

"Studiet har været yderst interessant, men det rejser en lang række andre spørgsmål vedrørende dækkener og hestevelfærd. For eksempel: Øger lette dækkener i mørke farver også temperaturen, forstyrrer dækkener hestenes normale behov for gensidig pelspleje/nussen, og giver lang tids brug af dækkener risiko for hudproblemer?", siger Kim Hodgess.

"Selv om denne undersøgelse viser, at lette dækkener ikke har nogen indflydelse på reguleringen af temperaturen, så mener jeg, at det er nødvendigt med yderligere forskning. For eksempel under varme perioder - og helst med brug af både mørke og lyse dækkener. En bedre forståelse af effekten af brugen af dækken, vil gøre det nemmere at foretage det rette valg, hvilket igen vil føre til bedre hestevelfærd."