Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stedsegrønne planter pynter om vinteren

Af Fritidsmarkedet -

  • 102535_1
  • 102535_2

Del artiklen:

Savner du lidt grønt i efteråret og om vinteren, så prøv med en buksbom eller laurbærkirsebær.

Planter, der bevarer sine blade eller nåle om vinteren, er stedsegrønne planter, og der findes en kæmpe variation. Der er små tætte nåle eller lange bløde fyrnåle, store blanke blade eller tornede, og farven grøn er jo ikke bare grøn. Den findes i et væld af nuancer.

Stedsegrønne planter er ideelle til at give liv ogk olorit til en ellers kedelig vinterhave, hvor der ikke er mange andre farver. De kan bruges som baggrundsplante, stå alene - solitært, som smuk overstander eller formklippet som en fantastisk skulptur. Der er arter, der fungerer som gode bunddækkende planter, og andre anvendes som hækplanter, hvor de med en tæt og kompakt vækstform kan skjule en eventuel grim udsigt eller for at give lidt privatliv.

Neutral til let sur jord

De fleste stedsegrønne planter trives i en neutral til let sur jord, hvilket er helt normalt for de fleste haverjorde. Jorden skal være næringsrig og veldrænet. Det vil sige, at de ikke bryder sig om, at der er stående vand i længere perioder. Desuden er det vigtig at være opmærksom på sol, skygge og vindforhold.

Selvom stedsegrønne generelt er nemme at passe og vedligeholde, så er der visse sorter, som er velkendte for at være særdeles nemme. Hvis det er dem, man søger, så kan vi anbefale blandt andet buksbom, cypres, krybende dværgmispel, enebær, kristtorn, krybende benved, laurbærkirsebær, almindelig taks og vedbend.

Inden plantningen

Når du skal plante en stedsegrøn plante, er der flere ting du skal huske:

Sæt planten med potte i en spand vand i ca 15. min. Potteklumpen skal være gennemvædet.

Grav et godt stort hul hvor jorden løsnes. Ibland komposteret kojord svarende til en tredjedel af plantehullet. Fjern plastpotten eller løsne nettet på klumpplanter

Sæt planten i plantehullet i samme dybde som den er i potten. Træer kræver opbinding til en støttestolpe.

Tryk let til og vand godt.

Efter plantningen

Vand rigeligt de første to-tre uger efter plantningen. Husk efterfølgende at vande i tørre perioder i planterns etableringsfase, det vil sige de første to år.

Husk at tjekke og løsne opbinding på dine træer hvert år, indtil stolpen kan fjernes helt.

Gødning og beskæring

Gød dine stedsegrønne planter om foråret med en organisk universal havegødning. Produktet omsættes langsomt, og den svider ikke planterne.

Det bedste tidspunkt for beskæring af stedsegrønne planter er som tommelfingerregel omkring juni måned. For at holde planterne i facon er det vigtig med en beskæring. Fyrtræer kan ikke bryde fra gammelt ved, derfor er det vigtigt kun at knibe de nye skud/lysene. Nogle stedsegrønne sorter tåler kraftigere beskæring end andre, blandt andet kan taks og buksbom begge beskæres kraftigt. En opstamning af eksempelvis gamle og store træer og buske kan ofte give en meget flot og spændende udtryk fremfor at fælde.boa

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame