Abonnementsartikel

December er en travl måned, når man gerne vil følge traditionerne og fejre jul. I haven er næsten alle planter gået på vinterorlov og holder en velfortjent pause. Det benytter den beskedne staude Helleborus niger sig af.

På en bund af helt mørkegrønne blade, strækker de saftspændte blomsterstængler sig fra basis af planten. Snart åbnes knopperne, og de hvide skålformede blomster med grøn midte byder deres helt egen årstid for blomstring velkommen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nysepulver

Både julerosen og dens slægtning nyserod er blevet brugt som naturmedicin. I tørret og knust tilstand kunne pulveret få patienten til at nyse kraftigt, hvilket man på det tidspunkt fandt helbredende. I dag frarådes al anvendelse af planten, da den indeholder det giftige stof helleborin.

En solrig vinterdag kan du finde bier i juleroserne, for der er inviteret til en lille vintersnack, så planten bliver bestøvet og kan producere spiredygtige frø.

Du kan sagtens nyde dine juleroser i små skjulere eller i sammenplantninger, men når blomstringen er ovre, og det varme forår melder sin ankomst, så skal krukken stilles i skygge. Alternativt kan du flytte planterne ud i dit havebed.

Det kan være svært at få julerosens blomst til at stå saftspændt i en vase, men ridser du stænglen med en nål, så har den lettere ved at trække vand op. Du kan også blot anvende blomsterhovederne i et fad.

De fleste juleroser har hvide blomster - det er påskeklokkerne, der med deres lidt senere blomstring, danner de mangefarvede blomster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

Plantning i almindelig kalkrig jord - gerne iblandet spagnum. Plant med ni planter per kvadratmeter, hvis du vil have en tæt bund. Juleroser kan plantes, når blot jorden ikke er frossen.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 1 liter vand per plante umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.

Pasning med gødskning hvert forår, inden de nye blade dannes. Klip gerne slidte og plettede blade af, men lad planten beholde sine livgivende grønne blade.