Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Naturen er et skatkammer af julegrønt

Af boa -

  • 102643_1

Del artiklen:

Der er rig mulighed for at tage hue og vanter på, gå i skoven og finde julegrønt selv.

På Naturstyrelsens arealer kan du finde alt, du skal bruge til at bringe julehyggen ind i stuen, når der skal pyntes op eller laves dekorationer. Vores naturvejleder Jan Kjærgaard giver her sit bud på en række ting, du kan finde rundt om i naturen og skovene netop nu.

- Det helt klassiske er mos og kogler. Men der findes også andre sjove og søde ting derude, man kan bruge til sine juledekorationer, for eksempel bær, kviste og blade. Det handler bare om at være lidt kreativ, når man vil lave julepynt fra naturen, siger Jan Kjærgaard.

Når du bevæger dig ud i skoven i din søgen efter julepynt fra naturen, er der dog en række simple regler, du skal overholde.

- En grundregel er, at man må samle i rimeligt omfang og til eget forbrug. Vi siger gerne, at du må samle, hvad der svarer til en posefuld. Jeg kan dog anbefale, at man tager sin kurv under armen, så man ikke ødelægger de fine ting, man har samlet, siger Jan Kjærgaard.

Tre kreative juleting

Kogler og mos: Findes rundt omkring i nåleskove, hvor de store træer smider deres kogler. Når koglerne tørres, vil de åbne sig og kommet til at ligne pindsvin. Vil man undgå dette, kan de pakkes stramt ind i gazebind eller lignende. På den måde får man en fin, glat kogle, som kan bruges i adventskransen eller juledekorationen.

Løv og blade: Har man lyst til at lave sit eget julekort, kan man gå på jagt efter bregneblade i skovbunden. Bladene er stadig grønne og har den helt særlige egenskab, at de kommer til at ligne et juletræ, når de lægges i pres. Det gøres nemt ved at lægge bladet på et stykke karton, dække det med husholdningsfilm og finde en stak gamle bøger at lægge ovenpå. Når bladet er tørret, er det bare at finde farveblyanterne og kreativiteten frem, og så har du din egen unikke julehilsen.

Grene og kviste: En klassiker er at snitte trænisser ud af grene og kviste. Skær en frisk gren på størrelse med en tommelfinger af f.eks. et ahorntræ. I den ene ende saves grene så skråt som muligt, så man ender op på en oval overflade. Herpå kan du med tusch male nissens ansigt og ikke mindst nissehuen. Er du lidt ekstra kreativ kan du bruge lidt vat som skæg. I den anden ende skæres grenen, så nissen står helt fladt. Har nissen problemer med at holde sig oprejst, kan man lime en mønt eller spændeskive på bunden som fod.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame