Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Privat brug af pesticider falder

Af boa -

  • 103193_1

Del artiklen:

Miljøstyrelsen anbefaler klar-til-brug-midler til private forbrugere

Miljøstyrelsen anbefaler, at man køber klar-til-brug-midler, fordi det sikrer, at forbrugeren doserer midlerne rigtigt. Samtidig mindsker det risikoen for spild eller kontakt med huden, når man skal opblande de koncentrerede midler.

Det falder godt i tråd med den politiske aftale, som netop er indgået. Fremover bliver det nemlig kun tilladt for private at købe og anvende pesticider, der er opblandet og klar-til-brug eller koncentrerede pesticider, hvor der er en lav risiko, som for eksempel. pelargonsyre. Dette betyder blandt andet at det fremover ikke vil være tilladt at købe koncentrerede glyphosat-produkter uden autorisation.

Under en fjerdedel af de solgte midler blev solgt som færdigopblandede i 2017, viser Miljøstyrelsens årlige opgørelse over detailhandlens indkøb af pesticider ? den såkaldte Havestatistik.

Den rigtige retning

Opgørelsen viser også, at salget går i den rigtige retning. I 2017 indkøbte havecentrene og butikkerne nemlig færre pesticider til det private marked end nogensinde før. Butikkerne indkøbte pesticider med i alt 20 ton aktivstoffer til privat brug,og det er et lille fald på knap 0,3 ton i forhold til året før.

Faktisk er det fjerde år i træk, at detailhandlens indkøb af pesticider til private falder, og mængden er den laveste i de 11 år, Miljøstyrelsen har lavet opgørelsen.

59 procent af salget af aktivstoffer udgøres af aktivstoffet glyphosat, som findes i blandt andet Roundup. En mindre del er mosmidler, skadedyrsmidler og svampemidler.

- Vi glæder os over, at den samlede mængde aktivstoffer er faldende, og nu er den det laveste i de 11 år, vi har lavet opgørelsen. Det betyder alt andet lige, at tendensen går mod et lavere forbrug af pesticider i de private haver, siger Charlotta Wallensten, kontorchef i Miljøstyrelsen.

I opgørelsen for 2016 lignede det ellers en stigning i andelen af klar-til-brug midler. Det skyldtes dog, at et nyt og populært middel med aktivstoffet glyphosat ved en fejl var registreret i en forkert kategori i Miljøstyrelsens database.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame