Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sønderjysk storkepar får egen sø

Af Torben Jastram -

  • 103303_1
  • 103303_2

Del artiklen:

Lokal entreprenør er i fuld gang med etableringen, inden storkenes forventede ankost til foråret.

I disse kolde vintermåneder er det sønderjyske storkepar rejst sydpå mod varmere himmelstrøg. Men når de om nogle måneder vender tilbage til landsbyen Smedager i Aabenraa Kommune, så har de fået deres helt egen sø - og dermed også eget spisekammer, for så skal de nemlig kun svæve et par meter for at finde føden til ungerne.

Sidste år fik det sønderjyske storkepar hele tre unger på vingerne. Og igennem de senere år er det udelukkende her man har haft vilde storke, der har fået unger på vingerne.

Det er den lokale entreprenørvirksomhed Lendemark Entreprenørforretning, der er ved at grave ud til storkesøen og gøre den klar til storkene.

Et tykt lerlag

Arbejdet med søen, der løber op i ca. 100.000 kroner, bliver finansieret via sponsormidler og støtte fra bl.a en storkeforening.

- Omkring 450 tons ler anvendes for at holde på vandet i søen, fortæller Jens Jørgen Nielsen fra Lendemarke Entreprenørforretning.

Jorden i Smedager består udelukkende af sand, og uden lerforingen ville vandet bare sive gennem jorden, og så ville vandhullet tørre ud. Det man er interesseret i, er at holde på vandet og på den måde lokke frøer og tudser til området, som storkene så fanger og fodrer ungerne med.

Søen bliver omkring 800 kvadratmeter og får en dybde på højst 80 cm. Når den ikke skal være dybere, hænger det både sammen med at man ikke ønsker fisk i søen, idet disse ville æde storkenes føde, og så man kan lave videooptagelser af storkenes jagt på føde som frøer og tudser ved hjælp af det opsatte videokamera, der de senere år har vist storkenes liv på TVSyd.

Vandet i søen bliver regnvand dog med mulighed for at fylde op ved hjælp af en brøndboring på en tør sommer.

- Vi har tidligere lavet såkaldte miljøprojekter bl.a i vandløb med opfyldning af gydegrus, og det er altid spændende, når det gælder naturen, siger Jens Jørgen Nielsen.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame