Abonnementsartikel

Flere og flere foretrækker en varmepumpe, hvis den nuværende opvarmningsform skal skiftes ud. Det viser en befolkningsundersøgelse foretaget af YouGov for energiselskabet OK. Ifølge undersøgelsen vil 22 procent af boligejere, som bor i landområder, vælge en varmepumpe, hvis den nuværende varmekilde skal udskiftes. Til sammenligning vil kun fire procent af de adspurgte vælge et pillefyr. Dermed trækker udviklingen i retning af varmepumpen frem for træpillefyret blandt boligejerne.

Den præference er også noget, som OK genkender, men ikke kun fra boligejere, som skal udskifte eksempelvis et oliefyr. Firmaet oplever, at omkring 25 procent af konverteringerne faktisk sker fra pillefyr til en varmepumpe. Dermed understøtter det en trend, der peger i retning af, at varmepumperne for alvor har vundet indpas i områder, hvor der ikke er fjernvarme, og tager føringen som den foretrukne varmekilde i forhold til pillefyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan betale sig

Ifølge OK kan der være flere årsager til varmepumpernes medvind på markedet.

- Vi tager dagligt ud og rådgiver boligejere om varmepumper og har mærket en stigende interesse gennem de sidste par år, siger Klaus Kjær, markedschef hos OK og fortsætter:

- Vi kan blandt andet se en række markedsmæssige mekanismer, der gør, at markedet flytter sig i en anden retning.

Han nævner blandt andet den tekniske del.

- I forhold til udviklingen af, hvad varmepumperne kan yde, er der sket en opgradering. Teknisk er det for eksempel muligt med en høj fremløbstemperatur. Det betyder blandt andet, at der heller ikke er problemer med, at den kan opvarme huse af ældre dato.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomien

En anden årsag kan være driftsøkonomien, hvor forskellige ændringer i markedet betyder, at det godt kan betale sig at investere i en varmepumpe frem for et pillefyr.

- I dag er træpiller en mangelvare hos flere forhandlere, derfor er priserne også steget. Samtidig er varmepumperne blevet mere effektive, og politisk blev det i sommeren 2018 besluttet at reducere elvarmeafgiften og elafgiften. Dermed er den daglige drift reduceret en del. Derfor ligger pillefyret og varmepumpen tæt på hinanden rent driftsøkonomisk, og jeg vil endda mene, at varmepumperne har et forspring i dag, siger Klaus Kjær.

Det handler også om komfort

Der kan også være komfort forbundet med valget af en varmepumpe. De kunder, som OK oplever skifter fra et pillefyr til en varmepumpe, nævner ofte, at det er nemmere med en varmepumpe og mere driftssikkert.

Dels slipper man for at opmagasinere pillerne, dels skal man ikke holde fyret kørende og være bekymret for, om det går i stå, hvis man for eksempel er på ferie. Desuden er kunder, som har haft et pillefyr, ofte trætte af det snavs, det giver, og som man for alvor lægger mærke til, hvis man skifter til en varmepumpe, som ikke giver de samme gener.