Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Risikoen for kræftfremkaldende nitrat i grundvandet er stigende

Af SSV -

  • 103473_1

Del artiklen:

Flere prøveboringer overskrider grænseværdien for nitrat i drikkevand. I det første år med Landbrugspakken steg koncentrationen af nitrat i vandet lige under marken,skriver Ingeniøren.

For første gang i en årrække stiger koncentrationen af kræftfremkaldende nitrat i vandet lige under markerne. Det skriver Ingeniøren. Samtidig er andelen af prøver i det øverste grundvand, som overskrider grænseværdien for nitrat i drikkevand, i løbet af de seneste to år også vokset.

Det skriver Ingeniøren på baggrund af endnu ikke publicerede data fra henholdsvis Aarhus Universitet og Geus, som indgår i de årlige rapporter om dansk vandmiljø. Hovedresultaterne er forelagt en gruppe af interessenter, herunder politikere, miljøorganisationer og landbrug.

Længe har debatten om landbrugets brug af kvælstofgødning gået på risikoen for iltsvind i fjorde og indre farvande. Men mængden af nitrat i grundvandet hænger også tæt sammen med brug af gødning.

Den nye opgørelse fra Geus viser, at ca. 80 pct. af prøverne af det øvre grundvand under sandede jorder indeholder mere end de 50 mg nitrat per liter, som er grænseværdien. På lerjorder er problemet ikke så stort

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame