Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sjælden plante har gemt sig på heden i 30 år

Af boa -

  • 103575_1

Del artiklen:

Hedeplanten Cypres Ulvefod har leget skjul på de sønderjyske heder i 30 år.

På de sønderjyske heder har man ikke registreret den sjældne plante, Cypres Ulvefod, siden 1980'erne. Men nu er den dukket op på et ganske lille område på Åskov Hede ved Gels Å.

- Det var helt tilfældigt, at vi fandt den herude. Og det er jo fantastisk, at den viser sig stadig at være her, og den er med til gøre områdets biodiversitet endnu højere, end vi var klar over, siger skovfoged Jens Hjerrild Hansen.

Cypres Ulvefod er på den danske rødliste over arter, der er i fare for at forsvinde helt, fordi den er sjælden i Danmark. Den findes kun på en håndfuld lokaliteter i Midt- og Vestjylland og er desuden blevet genfundet et enkelt sted i Gribskov på Sjælland. Derfor gør Naturstyrelsenen en indsats for at forbedre livsbetingelserne for den sjældne hedeplante.

Forsøg sat igang

- Vi har iværksat et forsøg dér, hvor vi har fundet planten på Åskov Hede. Forsøget skal afdække hvilken naturforvaltning, som er bedst for spredningen af planten. På den måde kan vi være med til at sikre den sjældne plante fremover ved forhåbentlig at øge bestanden i området, siger skovfoged Jens Hjerrild Hansen.

Voksestedet på heden, hvor planterne gror, er blevet afmærket med små jernrør. Omkring feltet gøres forsøg med forskellige plejemetoder, som anbefales af Miljøstyrelsen. På den nordlige side af feltet er vegetationen blevet slået helt i bund. På sydsiden er lyngtørven skrællet af og til foråret vil østsiden blive brændt af helt ind til feltet, for at fjerne næring og skyggende vegetation. På den måde er det muligt at se, hvilken plejemetode den sjældne hedeplante bedst kan lide, hvis den spreder sig til de forskellige behandlede felter.

Pas på planten

Alle er velkomne til at besøge Åskov Hede mellem Gram og Ribe og se den sjældne plante - men pas godt på den. Cypres Ulvefod kan ses fra ridestien, som går lige forbi det afmærkede forsøgsområde.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame