Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sådan tjekker du din altan

Af boa -

  • 103595_1

Del artiklen:

Teknologisk Institut har netop udgivet to vejledninger, som skal hjælpe boligejere og lejere med at tjekke altanen.

Etablering af altaner har stor indvirkning på byens rum som helhed og oplevelsen af arkitekturen fra gade og gård. Og en altan kan - på godt og ondt - påvirke den måde vi møder vores naboer på, når indeliv bliver til udeliv og både gode og dårlige vaner følger med udenfor.

Samtidig hører vi af og til om altankollaps i Danmark. Selvom det heldigvis sker sjældent, bringer det frygten frem hos mange - om den altan man selv bruger til daglig, er sikker at færdes på.

Slid fra tidens tand

Når altankollaps opstår, skyldes det, at altanen grundet slid fra tidens tand ikke længere har fuld bæreevne. Linda Jill Peitersen fra Teknologisk Institut er en af forfatterne bag de to nye vejledninger som er udarbejdet med støtte fra Grundejernes Investeringsfond (GI).

- Ofte sker altankollaps først, når altanen bliver udsat for stor belastning, eksempelvis fra mange personer, som opholder sig på altanen samtidig. Når en altan kollapser, er det derfor ofte med stor personskade til følge. Derfor er det vigtigt, at bygningsejer tjekker altanen jævnligt, men også, at der findes en vedligeholdelsesplan for altanen. Selvom tjek og vedligehold er særligt vigtigt på ældre altaner, er det også en vigtig del af det at få en ny altan. Med en god vedligeholdelsesplan sikrer man, at altanen holder mange år frem, forklarer Linda Jill Peitersen.

Trin-for-trin assistance

De to vejledninger er bygget op som trin-for-trin vejledninger, hvor man går gennem fem trin, som er vigtige at være opmærksom på inden for de respektive emner.

- Vi har valgt at trin-opbygge vejledningerne, så det er nemt at gå til både at tjekke altanens tilstand og undersøge, om man kan få monteret en altan på sin bygning. Der er udfordringer forbundet med begge emner og vejledningerne er også tænkt som et dialogværktøj i forhold til at tage en snak med fagfolk om altanens tilstand samt med myndigheder - oftest kommunen - om mulighederne for en ny altan, siger Linda Jill Peitersen.

Hos Grundejernes Investeringsfond, GI, som har støttet udarbejdelsen af de to vejledninger økonomisk, ser man de to nye vejledninger som et rigtig godt værktøj for boligejere og lejere.

- Der er brug for de her vejledninger derude og vi håber, at de bliver taget godt imod hos målgruppen. I vejledningerne er der lagt vægt på, at de skal kunne læses af ikke-byggefaglige boligejere og lejere, og samtidig får man en rigtig god forståelse for både opbygningen af en altan samt selve bygningens arkitektoniske værdi, hvilket særligt er vigtigt, når der eftermonteres altaner. Vejledningerne er også hands-on og består fx af checklister og spørgsmål, som er en hjælp til at gå i dialog med både naboer, fagfolk og myndigheder. Alt i alt et rigtig godt værktøj til boligejerne, siger Søren Meyer fra GI.

Om vejledningerne

Vejledningerne er udarbejdet af Teknologisk Institut med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.

De to vejledninger kan downloades her.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame