Abonnementsartikel

Nogle gange kommer ideer til nye produkter fra overraskende steder. Det gælder blandt andet for John Falck Bergene-Hansen, indehaver af firmaet OK Plast, der producerer landbrugsartikler. Han fik en opfordring fra en hesteejer i Viborg til at lave en foderring, der skulle være nem at flytte, for så man undgår, at resterne fra den gamle balle forurener den nye balle.

John Falck Bergene-Hansen henvendte sig efterfølgende til Jens Ulrik Brix fra Stutteri Vidtskue ved Bjerringbro, og det førte til et samarbejde omkring det nye produkt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jamen, det kom sig egentlig af, at min svoger arbejdede hos firmaet Grimme. Der bruger de larvebånd på de store kartoffeloptagere, og når de larvebånd bliver skiftet ud, så får han nogle gange de gamle bånd. Det er jo bare tyk gummi, og når larvebåndet bliver foldet ud og stillet på højkant, så fungerer det godt som foderring. Men det kræver jo en maskine for at flytte sådan en bandit, fortæller Jens Ulrik Brix.

Let og solid

Målet var derfor en foderring, der skulle være let og solid på én gang - og nem at håndtere. Ud fra de ønsker har OK Plast produceret en foderring med en diameter på 180 centimeter og en vægt på 45 kilo. Det betyder, at den er nem at løfte op på højkant, og så kan man trille den hen på marken, hvor man ønsker den.

I modsætning til mange andre udendørs fodersteder er der ingen tag over foderringen, som heller ikke har en bund.

- Jeg har egentlig altid været lidt imod de tage, fordi høet jo blev vådt alligevel. Og så kan vi jo se, at de foderbokse med tag på, der løber vandet ned ved siden af, så det hele bliver et stort mudderområde, siger Jens Ulrik Brix.

Sikkerhed først

Undervejs i fremstillingsprocessen blev der ændret på designet ud fra hensyn til hestenes sikkerhed. Blandt andet vendte den nederste del af ringen i første omgang udad, så hesten kunne komme til at træde på foderringen, men det blev ændret, så den nu i stedet vender indad og ikke kan komme i vejen for hovene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dyrenes sikkerhed har været højt prioriteret ved udformningen. Plasten er afrundet, og der er ingen skarpe kanter eller hjørner, og så lever foderringen op til kravet om, at hesten skal æde i en naturlige stilling for at mindske risikoen for luftvejslidelser og opretholde normal slidtage på tænderne, forklarer John Falck Bergene-Hansen fra OK Plast.

Endelig var der et ekstra krav fra stutteriejeren i Bjerringbro:

- Og så skulle de også gerne være billige, for vi har store hesteflokke og skal bruge en del. Og vi vil også gerne have mulighed for, at hestene kan få forskelligt foder. Én med wrap og én med tørt hø og så videre. Men det kræver selvfølgelig, at man tilpasser mængden, så foderet ikke bliver for gammelt, siger Jens Ulrik Brix, som foreløbig er yderst tilfreds med de nye foderringe. Og at dømme efter hestenes interesse, er de også glade for resultatet.