Abonnementsartikel

Hvis man ikke lige kender til stedet i Torrild, er det ikke til at se, at bygningerne gemmer på en maskinstation. Det er ikke en virksomhed, der skilter med navnet eller i det hele taget har de helt store armbevægelser. De gør det på deres egen måde - og det ser ud til at virke. Virksomheden har i løbet af årene bevæget sig ind i juletræsbranchen, som er lidt af en niche - i hvert fald for en maskinstation. I dag fylder arbejdet med juletræer 50 procent af virksomhedens arbejde.

Johannes Laursen startede maskinstationen op i 1983. Dengang var han ene mand om arbejdet, men sidenhen kom der flere medarbejdere til. Desværre blev maskinstationen nødt til at erklære sig konkurs i 2001, da mange landbrug i omegnen lukkede ned, og der derfor ikke var nok arbejde. Der gik dog ikke mere end et år, før han startede på ny og kun få år efter begyndte virksomheden at arbejde med juletræer. Johannes kalder sig selv for daglig leder, mens hans hustru, Birthe Ladegaard Laursen, er bogholder. De tre sønner; Kristoffer, Jesper og Jakob er alle maskinførere og tager dagligt del i alt, hvad virksomheden foretager sig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Arbejdet med juletræer startede, da vi begyndte at hjælpe en kollega, fordi vi havde grejet til det. Han kendte en masse folk inden for juletræsbranchen, og med tiden blev der mere og mere arbejde for os. Den tidligere kollega ville selv drosle ned, og efterfølgende har vi overtaget hans forbindelser, fortæller Johannes Laursen.

Juletræsopgaverne fylder

Arbejdsopgaverne med juletræer er uden tvivl det, der fylder mest hos Maskinstationen i Torrild - både sommer og vinter.

- I starten gik arbejdet ud på plantning og oparbejdning. I 2015 begyndte vores kunder at spørge ind til, om vi ikke også kunne stå for sprøjtning, og det har vi nu kørt med i fire sæsoner. Så det går det meste af vores sommer med, fortæller den mellemste søn, Jesper Laursen, og fortsætter:

- Vi hjælper til på den ene eller anden måde med de fleste juletræer i området omkring Torrild - enten med sprøjtning eller oparbejdning. Derudover har vi også kunder lidt længere væk.

Halvdelen af virksomhedens omsætning kommer fra arbejdet med juletræer. Resten er wrapning, presning, snerydning og mindre landbrugsopgaver. Men eksempelvis mejetærskning og snitning er ikke noget, som Maskinstationen i Torrild beskæftiger sig med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tålmodighed

Arbejdet med juletræer er ifølge familien Laursen noget, man skal have tålmodighed til.

- Det er da en fornøjelse at se, at de træer, som vi plantede for 8-10 år siden nu er to-tre meter høje. Det er en lang tidshorisont, vi arbejder med. Det er noget helt andet end at lave så- og høstarbejde, hvor det er nyt fra sæson til sæson, fortæller Jesper Ladegaard Laursen, der også lægger vægt på, hvor vigtigt det er, at de får gjort arbejdet ordentligt.

- Det er jo først efter 7-10 år, du rigtigt kan se, om træerne er korrekt plantet. Hvis du bare springer over, hvor gærdet er lavest en enkelt gang, så får du ikke noget ordentligt ud af det, siger han.

Det med at gøre tingene ordentligt er også en af grundene til, at Maskinstationen i Torrild sørger for at have de rette maskiner og det rigtige grej, som skal bruges i forbindelse med juletræsarbejdet.

- Vi er gode til alt, hvad der vedrører maskinerne. Arbejdet med at finde ud af, hvilken vækstplan, der er bedst for juletræet og så videre, ved vi ikke noget om - det er der andre, som står for. Vores kompetencer er at køre maskinerne, fortæller Jesper Ladegaard Laursen, mens virksomhedens yngste mand, Jakob Ladegaard Laursen tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror på, det er vigtigt, at vi holder os til det, vi er gode til. Vi sætter en ære i at få gjort tingene ordentligt, for det er jo vores navn og omdømme, der er på spil.

Arbejdet fortsætter

Det lyder til, at de fleste er klar over, at Maskinstationen i Torrild er dem, man skal gå til, hvis der mangles hjælp til juletræerne. I sæsonen 2018 plantede maskinstationen omkring en halv million træer, og til sådan en omgang bliver der også brugt en del vand.

- Vi har eksempelvis bomsprøjtet omkring 400 hektar og tågesprøjtet 1400 hektar i 2018, fortæller Jesper Ladegaard Laursen.

Opgørelsen af totalarbejdede træer lyder på 65.000 styk sidste år.

- Det er i løbet af syv uger fra morgen til aften, vi tager juletræer op. I 2018 var vi omkring 18 mand til dette, siger Jesper Ladegaard Laursen om arbejdet, som foregår fra start november til midt december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinstationen i Torrild forventer, at arbejdet med juletræer vil vare ved mange år endnu.

- Vi kan tydeligt se, at det går ligesom med landbruget - der bliver færre, men større producenter. Vi håber på at kunne fortsætte arbejdet, men vi bliver også nødt til at være der 100 procent hvert eneste år for at få lov at køre året efter, lyder det fra Jesper Ladegaard Laursen, mens Jakob Ladegaard Laursen tilføjer:

- Lige nu har vi allerede ordrer på juletræer til denne sæson, hvor vi skal plante omkring 700.000. Så det er skønt at være på en arbejdsplads, hvor vi ved, vi har noget at lave helt op til jul.