Abonnementsartikel

Der er mange gode grunde til at glæde sig over foråret. Solen kigger frem, temperaturerne stiger, og sommeren nærmer sig. Men som altid er der også nogle ting, man skal tage sig i agt for, hvis man har hest.

De fleste hesteejere er opmærksomme på, at når man skal græsse hesten ind, så skal det ske med varsomhed af hensyn til hestens fordøjelse. Vil man være på den sikre side, kan man starte med 10 til 15 minutter om dagen og langsomt øge tiden til maksimum en time den første uge. Herefter en time til tre i uge to, og i uge tre kan man så gradvist sætte tiden op, indtil man når op på fuld græsningstid efter en måneds tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er hesten blevet overvægtig hen over vinteren, skal man være ekstra forsigtig og starte med fem minutter om dagen. I uge to kan man gå fra 15 minutter og op til maksimum en time. Uge tre op til to timer og i uge fire maksimum tre timer om dagen.

Sørg for at holde øje med hestens gødning (hestepærer). Er de for bløde og kokasseagtige, er det et tegn på, at det går for hurtigt.

Den langsomme indgræsning sker for at forhindre eventuelle fordøjelsesmæssige problemer som kolik, diarré og ikke mindst forfangenhed.

Et sidste godt råd i forbindelse med indgræsning er, aldrig at sætte en hest på græsfold på tom mave. Sørg for at den får noget stråfoder, INDEN du lukker den ud, så den ikke er for grådig på folden.

Kontakt foderekspert

Husk, er du i tvivl om fodermængde, så kontakt en fodringsrådgiver og spørg, de hjælper gerne. Viser din hest tegn på forfangenhed, så skal du omgående kontakte en dyrlæge. Tegn på forfangenhed er typisk smerte og tydelig halthed, oftest på begge forhove. I sådanne tilfælde vil hesten helst ikke bevæge sig, og den læner bagud for at placere mindst mulig vægt på forbenene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et tydeligt tegn på forfangenhed er også, at hovene oftest er meget varme, og at der er kraftig øget puls i kodebøjningen.

Læs HER, hvad du selv kan gøre, mens du venter på dyrlægen.

LÆS ARTIKELSERIE OM FORFANGENHED

Hold øje med brandbæger

Men der er også andre ting, man skal holde øje med. Det er nemlig ikke kun græsset, der gror, det gør ukrudtet også, og her skal man især holde øje med brandbæger, der er særdeles farlig for hesten. Også en plante som smørblomsten er værd at holde øje med - og man skal selvfølgelig fjerne planterne, hvis man støder på dem.

Selv om der er lang tid til, at egetræet begynder at smide sine agern (september og oktober), er det alligevel en god idé at gå folden igennem og tjekke om der er egetræer i nærheden. Agern er særdeles farlige for hesten, da agern indeholder garvesyre. Man kan jo passende kigge efter egetræer, når man alligevel skal ud at tjekke hestehegnet, der jo nemt kan forfalde hen over en vinter. Selv om vi i år ikke har haft meget vinter med sne, så har der alligevel været et par storme, der nemt kan flå hegn i stykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fjern flåterne

Har foråret givet dig lyst til at ride lange ture i skoven, så husk at tjekke både dig selv og hesten for flåter, når I er kommet hjem igen. En flåt vil som regel bide sig fast på hestens lår, bringe, og bagpart, især hvor huden er tynd.

Læs mere om flåter og hvordan du fjerner dem HER

Har din hest stået meget stille hen over vinteren, skal du også tage hensyn til dens kondition. Øg træningsmængden langsomt og med fornuft, og sørg gerne for, at hesten kommer på så mange forskellige underlag som muligt.

Endelig er det også fornuftigt at få taget en gødningsprøve for at holde øje med orm. Også her er foråret et godt tidspunkt at gøre det på.

Og når alle disse råd er givet og skrevet, så husk at nyde både hesten, naturen og foråret.