Abonnementsartikel

Toldere har i årets første måneder konfiskeret over 300 ulovlige stenkoraller hos 76 danske rejsende i Købehavns- og Billund Lufthavn.

De ulovlige effekter er overdraget til Miljøstyrelsen, der allerede nu har flere sager om overtrædelser af de internationale regler om import af truede dyr og planter end i hele 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De rejsende er ikke tilstrækkeligt klar over, at der er regler for handel med truede dyr og planter. Det, man tror er en uskyldig souvenir, kan hurtig vise sig at blive til en ulovlig import, siger biolog Elin Pitter fra Miljøstyrelsen.

Tolderne har også taget otte kæmpemuslinger, og ved tidligere kontroller er der fundet tasker, tøj og sko lavet af krodiller, slanger og kattedyr, og smykker og figurer lavet af truede dyr. Endelig er der også rejsende, der har medbragt levende dyr.

Koralrev presses fra mange sider

Når turister overtræder reglerne, er det som oftest med koraller i bagagen.

- Det kan virke uskyldigt at tage koraller med hjem fundet på stranden eller købt på markedet. Men presset fra millioner af rejsende er et problem for verdens koralrev, der i forvejen truet af stigende havtemperaturer, forurening og flydende plastikaffald, siger Elin Pitter.

Det er de såkaldte CITES-regler, der træder i kraft, når det handler om planter og dyr, man har fundet i naturen eller købt på markedet, og reglerne gælder uanset, om man tager tingene med i bagagen eller sender dem hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overtrædelse af CITES-reglerne vil altid føre til en politianmeldelse og konfiskering af den ulovlige hjembragte genstand. I visse tilfælde gives også en bødestraf. Så det er en fordel for både naturen, men også den rejsende selv, at reglerne overholdes.

Kæmpemuslinger trues

Kæmpemuslingen (tridacna gigas) er det største levende bløddyr i verden. Nogle arter af kæmpemuslingen kan blive op til 1,2 meter lange og veje mere end 200 kg.

- Kæmpemuslingerne er fantastiske organismer, men netop fordi muslingerne er så spektakulære, er det også et mål for samlere, siger Elin Pitter.

Hvis du er i tvivl, om en souvenir er lovlig eller ej, eller om du kan få en tillladelse, så spørg CITES-myndighederne på feriedestinationen eller i Miljøstyrelsen. Hvis du fortsat er i tvivl, så lad vær med at tage naturgenstanden med hjem.