Abonnementsartikel

I dag den 1. april fejrer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen Dyrehavens 350 års fødselsdag ved at offentliggøre, at Jægersborg Hegn fremover bliver en del af Dyrehaven, når området over de kommende år bliver udlagt til urørt skov. Det betyder, at Dyrehaven bliver en fjerdedel større, og hjortene får dermed glæde af hele 225 hektar ekstra. Dyrehaven er en af Danmarks største attraktioner med omkring syv millioner besøgende, der årligt lægger vejen forbi.

- Dyrehaven er et nationalt ikon, hvor de græssende hjorte har sørget for, at turister og danskere kan nyde en særlig rig natur. Nu får vi et større sammenhængende naturområde, hvor endnu flere træer får lov til at blive rigtig gamle, falde sammen og blive liggende i skovbunden, mens dyrene får endnu mere plads at boltre sig på. Det er en kæmpe gave, vi giver videre til både naturen og generationerne efter os, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Igen indlemmet

Konkret bliver den sydlige del af Jægersborg Hegn, som indtil 1832 var en del af Dyrehaven, igen indlemmet. Dermed vokser Dyrehaven fra 1.000 hektar til 1225 hektar. Ved også at slippe hjortene løs i Jægersborg Hegn, vil de holde træer og buske tilbage og skabe lys og dynamik til gavn for sjældne svampe, fugle, insekter og planter.

Udvidelsen af Dyrehaven er et af initiativerne i de første 16 forvaltningsplaner for de i alt 45 skove, der skal overgå til urørt skov eller anden biodiversitetsskov. Samlet set vil det mere end fordoble arealet af urørt og anden biodiversitetsskov på statens arealer, så der i alt er ca. 22.800 hektar.

Offentlig høring

Forvaltningsplanerne bliver nu sendt i offentlig høring i otte uger. Forud for høringen har Naturstyrelsen inddraget brugerråd og borgere lokalt samt fået anbefalinger fra en erhvervs-ph.d. og forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet. De resterende forvaltningsplaner bliver sendt i høring senere på året. Læs mere om forvaltningsplanerne.