Abonnementsartikel

Velfærdssamfundet har ramt os alle. Vi bliver ældre, men vi bliver også mere overvægtige - ofte på grund af for god og for meget mad.

Det samme gælder vores husdyr, ikke mindst vores heste. I takt med, at hesten er flyttet ind rigtig mange steder som hobby- og hyggehest, har kiloene hos mange sat sig på sidebenene. Paradoksalt nok skyldes det i mange tilfælde, at vi er blevet for gode til at fodre hestene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er blevet mere opmærksomme på, at hesten er skabt til at gå på græs 18 timer i døgnet. Vi er blevet dygtigere til at kigge på dyrets oprindelse. De er jo skabt til at gå og græsse hele tiden, fordi de producerer mavesyre hele tiden, og det betyder, at de har behov for grovfoder hele tiden, siger Jeanet Schelde, salgschef hos Møllerens Hobbylager ved Hornsyld Købmandsgård.

Mindre sukker og stivelse

En hest får i dag helt op til mellem 12 og 15 kilo hø om dagen. Det vil sige, at den får alle dens foderenheder gennem hø eller wrap. Det betyder så også, man skal kunne dække hesten ind med vitaminer og mineraler med en relativ lille mængde krybbefoder, som ikke feder - og heller ikke giver ret meget hurtig energi.

- I gamle dage var heste vant til at arbejde meget og skulle bruge meget energi og meget stivelse. I dag er hestene blevet mere forædlede og mere kvikke, og derfor kan de ikke tåle den store mængde energi. Og samtidig er vi blevet rigtigt dygtige til at give vores heste masser af grovfoder. Det vil sige, at vi faktisk kan vedligeholde vores heste bare med grovfoder som hø og wrap, siger Jeanet Schelde og minder om, at man jo så er nødt til at skrue ned for krybbefoderet.

Denne udvikling har fået foderproducenterne til at udvikle nye produkter med vitaminer og mineraler, men uden sukker.

- Kunderne efterspørger produkter, der har et meget lavt indhold af både stivelse og sukker. Det er for eksempel det, som vores nye produkt Natur Müsli kan. Det har masser af tyggetid, fordi det er strukturfoder, masser af vitaminer og mineraler, og det kan dække hesten ind med en lille dosis foder, fortæller Jeanet Schelde og understreger, at selv om man fodrer med små mængder, så kan hesten sagtens arbejde på det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge fodereksperten, som primært har arbejdet med hestefoder de seneste 10 år, er den fuldstændigt dækket ind med vitaminer og mineraler helt op til middelsvært arbejde.

Mere sikkert at ride

En positiv effekt ved at fodre med små mængder krybbefoder, som hesten optager langsomt, er, at man ikke efterfølgende risikerer at sidde på ryggen af en hest, der er fuld af krudt og energi og derfor kan være svær at styre.

- Og så er det lidt sjove ved det her produkt, at det selvfølgelig er lavet til hesten, men det er også lavet til ejeren. Vi har puttet koldpresset tidselolie, hørfrø, æblekvas og mynte i, så føles det er også lækkert for os hesteejere. Så man ved godt, at man giver hesten noget, der er rigtigt sundt, men vi får også lov at give dem noget, vi selv synes virker lækkert, siger hun.