Abonnementsartikel

Omkring 80 procent af de 4-19-årige spiser fisk mindst én gang i løbet af en uge. Cirka halvdelen spiser fisk som pålæg, mens godt en tredjedel spiser fisk som varm hovedret. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der bliver offentliggjort på Landbrug & Fødevarers inspirationskonference "Sunde Børn" senere i dag (tirsdag den 3. april).

- Det er dejligt at se, at både børn og unge har godt fat i fisken, og at den indgår i både frokosten og i aftensmaden. Men undersøgelsen viser også, at der er plads til forbedringer, siger Lone Marie Eriksen, der er chefkonsulent for fisk & skaldyr i afdelingen for afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge kostrådene bør alle over fire år spise 350 gram fisk om ugen, hvilket svarer til 50 gram fisk dagligt.

Mange spiser fisk, men ikke nok

I gennemsnit ligger det daglige indhold af fisk i kosten på 12-17 gram hos fiskespiserne - altså kun en tredjedel af anbefalingen. Og kun knap én ud af ti i aldersgruppen som helhed spiser nok fisk til, at kosten lever op til anbefalingen. De, der lever op til anbefalingen, spiser i gennemsnit et-to varme fiskemåltider og tre måltider med fiskepålæg om ugen.

- Vi har brug for at spise forskellige slags fisk og skaldyr - især af den fede slags - så vi kan få tilstrækkeligt med fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer, siger Puk Maia Ingemann Holm, der er chefkonsulent i afdelingen for ernæring hos Landbrug & Fødevarer.

- Vi ser det derfor som vores opgave fortsat at inspirere til at få nem og lækker fisk på menuen, og at samarbejde med leverandørerne og detailhandlen om at kommunikere fisk til forbrugerne hver uge - både som pålæg og som varm hovedret. Så vil fisken automatisk også oftere lande i indkøbskurven, siger Lone Marie Eriksen.

Fiskesalater og laks blandt favoritterne

Blandt fiskespisende børn og unge hitter de samme fisketyper på tværs af hele aldersgruppen: Salatprodukter som makrel-, tun- og rejesalat er den mest populære fiskepålægstype, efterfulgt af marineret sild, makrel i tomat og torskerogn, mens laks og fiskefrikadeller oftest er på menuen, når fisk serveres som varm ret, efterfulgt af rødspætte, skrubbe og skaldyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvor mange danske 4-19-årige, der spiser fisk og hvor mange, der spiser nok til, at deres kost lever op til fiskeanbefalingen. I undersøgelsen er brugt tal fra de seneste tre nationale undersøgelser af danskernes kost og fysiske aktivitet, hvor i alt 3.256 deltagere i aldersgruppen har registreret alt, hvad de har spist og drukket i løbet af en uge.

Undersøgelsen viser også, at flere spiser fisk til hverdag end i weekenden. Til gengæld er kostens fiskeindhold cirka en halv gang højere, når fisk er på menuen i weekenden. Det gælder både for fiskepålæg og fisk til varm hovedret.