Abonnementsartikel

Udsigten til at få 2.000 kroner for en udtjent brændeovn har fristet rigtig mange brændeovnsejere, siden en national skrotningsordning blev lanceret i starten af februar. Den nye skrotningsordning skal sætte mere gang i skrotningen af de ældste og mest forurenende brændeovne i Danmark. Og det betyder, at ejere af en gammel brændeovn fra før 1995 lige nu kan få 2.000 kroner for at sende den gamle oser på genbrugsstationen.

- Det er positivt, at danskerne har taget godt imod skrotningsordningen, der belønner dem med en kontant bonus for at sende den forurenende brændeovn på pension. Allerede på de første to måneder har vi udbetalt skrotpræmie til 3.000 danskere, og endnu flere har ansøgt. Det tegner lyst for målet om at nedbringe partikelforureningen fra brændeovne i Danmark, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gamle ovne forurener mest

Det er ikke tilfældigt, at det netop er ovne fra før 1995, der kan få tilskud.

- En gammel brændeovn udleder op til fem gange så mange partikler som en ny brændeovn og har samtidig dårligere brændeøkonomi. Med en ny ovn kan man i gennemsnit spare ca. 25 procent på sit brændeforbrug. Så det giver både god økonomisk og miljømæssigt mening at sende den gamle oser på pension, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der findes cirka 700.000 brændeovne og pejseindsatser i Danmark. Det vurderes, at cirka 200.000 brændeovne er fra før 1995. En ny svanemærket brændeovn udleder endnu færre partikler end en brændeovn, der opfylder dagens partikelkrav.

Østjyderne skrotter mest

En opgørelse af de første 3.000 skrotninger viser, at østjyderne er mest ivrige, når det kommer til skrotte. 446 østjyder har skrottet deres gamle brændeovn, mens Sydjylland følger efter med 406 skrotninger. Der er afsat 46 millioner kroner til skrotningsordningen, og ordningen løber til udgangen af 2020, eller til puljen er tom. Der er dermed fortsat tilskud at hente for godt 16.000 ejere af brændeovne, der har mere end 25 år på bagen.