Abonnementsartikel

Der er penge på vej til 14 landmænd, der vil skabe sammenhæng i naturen på deres ejendom.

- Projekterne tager fat på en af de helt store udfordringer for naturen i Danmark: At områder med natur meget ofte ligger som isolerede naturøer i et landskab med marker, siger biolog Sissel Marie Olsen Pedersen fra Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er første gang, at der udbetales tilskud fra tilskudsordningen til sammenhængende natur. Miljøstyrelsen har modtaget i alt 112 ansøgninger.

- I betragtning af at det er en helt ny ordning, så er vi imponerede over antallet af ansøgninger. Normalt tager det lidt tid, før man får øjnene op for de nye muligheder. Vi tror, det hænger sammen med et godt arbejde i kommunerne med at udbrede kendskabet til ordningen, siger Sissel Marie Olsen Pedersen.

Ejerne får tilskud for blandt andet at undlade at pløje marker, der ligger mellem naturområderne. Tilskuddet dækker tab af indtægter i forhold til normal landbrugsdrift.

Godt for harer og orkidéer

De nye områder kommer til at ligge som bufferzoner, der beskytter den sårbare natur. Der skabes også grønne korridorer mellem naturperlerne, som vilde planter og dyr kan brede sig på.

Der er fokus på forbinde natur af typerne kildevæld, rigkær, surt overdrev, kalkoverdrev og tørt kalksandsoverdrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som resultat af de nye projekter vil et areal på i alt 260 hektar ikke længere påvirkes negativt af pløjning, gødskning og pesticider. I stedet kan det plejes med høslæt og afgræsning.

Beskytter sårbar natur

Tilsagnene er fordelt i landet, med den største koncentration i Midt-, Vest- og Nordjylland, som skyldes det store EU-projekt LIFE IP Natureman ? også kaldet Landmanden som naturforvalter.

Der er nu sendt tilsagnsbreve til de 14 prioriterede ansøgere, og ordningens forpligtigelser træder i kraft 1. november 2019.