Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Håndværk i historiske rammer

Af Erik Egvad Petersen -

  • 104874_1

Del artiklen:

Slotsvandmølle fra 1532 kommer til at male mel igen.

I det herrens år 1532 blev Brundlund Slot og Slotsvandmøllen opført i Aabenraa. Det var Margrethe den Første, der tog beslutningen om at opføre bygningerne.

Slotsvandmøllen er forsynet med skydehuller og man kunne forsvare slottet, mens man malede melet.

Sidste gang møllehjulet blev udskiftet er godt 40 år siden. Møllehjulet får sin kraft fra vandet i Slotsmølleåen, der løber under den brostensbelagte vej Ved Slottet.

rich-media-1
Tømrer Yngve Jönsson fra firmaet Møllebygger Petersen er sammen med en kollega ved at skifte vandmøllen. Foto: Erik Egvad Petersen.

Selve vandmøllehjulet og konstruktionen er lavet af egetræ, og det forventes at kunne holde omkring 40 år - selvom den står udendørs og er i vand nærmest 24 timer i døgnet.

- Det er faktisk vigtigt at møllehjulets trækonstruktion er konstant vådt, lyder det fra Morten Petersen fra Møllebygger Petersen, der har udført opgaven sammen med arkitekt Lise Nielsen fra Jørgen Overbys Tegnestue.

- Når egetræet er vådt og nærmest under vand, er det faktisk perfekt overfladebehandlet og beskyttet mod råd og svamp, siger han.

Vejer omkring fem tons

Selve møllehjulet, opbygningen og akslen vejer godt fem tons, fortæller tømrersvend Trygve Jönsson, der arbejder hos Møllebygger Petersen i Avnbøl ved Sønderborg.

rich-media-2
Slotsvandmøllen ligger foran Brundlund Slot. Foto: Erik Egvad Petersen.

Forleden var han i gang med selve montagen og fastgørelsen på stedet i sønderjyske Aabenraa. Arbejdet med at skære og høvle egetræet til i de ønskede dimensioner er foregået hjemme på værkstedet hos Møllebygger Petersen.

- Vi har bl.a også produceret Vibæk Vandmølle og møllen i Sillerup, lyder det fra Trygve Jönsson, der udover uddannelsen som tømrer, har videreuddannet sig indenfor restaureringsfaget.

Går det efter planen forventer man at kunne male det første mel omkring den 1. juni.

Det er Aabenraa Byhistorisk Forening, der har ansvaret for drift og vedligehold af den historiske slotsvandmølle. Finansieringen af restaureringen udføres med midler fra bl.a AP Møller Fonden og Slots- og Kulturstyrelsen.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame