Abonnementsartikel

Da ansøgningsrunden for minivådområder lukkede fredag ved midnat, havde 338 danske landmænd og lodsejere søgt om at kunne anlægge et minivådområde på deres jord. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

Sidste år var der 78 landmænd og lodsejere, der søgte samme ordning, og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen glæder sig over, at markant flere landmænd i år er interesserede i at gøre en indsats for vandmiljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene fortjener et stort skulderklap for at tage ansvar for vores vandmiljø. De er klar til at gøre en frivillig indsats og er bevidste om deres ansvar over for miljøet. Det skal de have ros for. Interessen for minivådområderne er et stort skridt på vejen mod målet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Et vigtigt skridt for miljøet

Minivådområder er en vigtig forudsætning for de forbedrede gødningsmuligheder, landmændene fik som følge af Fødevare- og Landbrugspakken. Selvom det søgte antal minivådområder ikke er ensbetydende med, at landmændene når i mål med de frivillige indsatser, de skal levere, er det et skridt på vejen.

Et minivådområder bidrager til at forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af særligt kvælstof. Minivådområderne renser drænvandet fra landmandens marker for kvælstof og fosfor og mindsker dermed udledningen til vandmiljøet.

Landmænd og lodsejere, der allerede nu er klar til at gå i gang med gravearbejdet på deres jord, modtager et betinget tilsagn til dette, hvis Landbrugsstyrelsen vurderer, at de opfylder de væsentligste krav til projektet. Senere vil landmændene modtage et endeligt tilsagn eller - i sjældne tilfælde - et afslag på deres ansøgning.

Alle udgifter bliver dækket

Sammen med det endelige tilsagn om, at man kan anlægge et minivådområde, kan man se frem til at få en forskudsudbetaling på 50 procent af alle udgifter, der er forbundet med etablering af minivådområdet. Det resterende beløb kan udbetales, når projektet er færdigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desværre har Landbrugsstyrelsen, der administrerer tilskudsordningen for minivådområder, haft nogle IT-udfordringer på ordningen i år, og set i det lys fortjener lodsejere, landmænd og deres konsulenter en særligt stor anerkendelse for deres vedholdenhed til at søge ordningen, mener Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

- Landmændene sætter handling bag ordene, når vi i landbruget siger ja til en frivillig aftale. Bag hver eneste af de 338 ansøgninger står en top-motiveret landmand, som frivilligt er klar til at tage noget af sin landbrugsjord ud af drift til gavn for den fælles indsats for vandmiljøet. Det er godt gået! Nu venter vi så bare på, at ministeriet og kommunerne også giver landmændene de endelige tilladelser, så vi hurtigst muligt kan få etableret minivådområderne, siger Martin Merrild.

Landbrugsstyrelsen har som følge af IT-udfordringerne på minivådområdeordningen ændret i behandlingen af de tilsagn, landmændene får, inden de går i gang med at grave ud til deres minivådområde. Det er for at sikre, at landmændene kan komme hurtigst muligt i gang med at anlægge deres minivådområder, samt at man vil opnå den samme miljøeffekt og det samme antal minivådområder.