Abonnementsartikel

Mens det på ingen måde er et usædvanligt syn at møde ATV-mærker som Polaris, Arctic Cat, Honda, Yamaha og Linhai rundt omkring i det danske landskab, så var der tidligere længere imellem, at man kunne møde en Can-Am ATV. Men det er der ved at blive lavet om på.

Firmaet JetTrade, der er dansk importør af den fælles europæiske og canadiske Can-Am ATV, er nemlig ved at få godt og grundigt fat i markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Salget af ATV'er er accelereret i løbet af de seneste seks år. Det gælder både til professionelle og almindelige forbrugere. Blandt andet har vi solgt mange til Læsø, hvor der nu kører 13 Can-AM ATV'er rundt, siger Morten Veje, der sammen med søsteren Diana ejer JetTrade.

ATV-samarbejde

Can-Am ATV'erne er udviklet i Canada, motoren kommer fra den tyske producent Rotax, og alle de elektriske dele kommer fra Siemens i Tyskland, så der er tale en et europæisk-canadisk samarbejde med den krølle på, at maskinerne bliver samlet i Mexico.

Alle modellerne kommer i to forskellige udgaver: En EC-godkendt model og en international model (INT). EC-udgaven er klar til indregistrering på vej som en bil eller som traktor, hvorimod INT-modellen ikke kan indregistreres til vej i Europa.

- Voksensortimentet starter med 450 kubik. Så er der en 570'er, en 650'er - og så har vi endelig en 1.000-model, der virkelig kan få smilet op, fortæller Morten Veje fra firmaets adresse i Hesselager ved Aarhus.

ATV med seks hjul

Foruden de mere almindelige firhjulede udgaver, så kan man også finde en ATV med seks hjul i sortimentet. Der er tale om en rigtig arbejdsmaskine beregnet til at arbejde i skov, hos entreprenører eller for eksempel landmålere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Normalt ser man mest de firhjulede ATV'er, men de her sekshjulere har mere trækkraft. De kræver til gengæld en noget større drejeradius, siger Morten Veje.

Tre køre-indstillinger

Som med de fleste andre maskiner, kommer der løbende opdateringer til Can-Am ATV'erne, og den seneste nyhed hos 2019-modellerne bør vække interesse hos især professionelle.

- Det nye i 2019-modellerne - fra 570-udgaven - er, at de har elektronisk gas med tre forskellige indstillinger: ATV'en kan køre med en "smooth"-indstilling, der gør, at den starter meget blødt. Så er der en normal indstilling, og endelig en sport-indstilling. Med andre ord; arbejde, normal og så fuldt skrald på, siger Morten Veje og forklarer, at den bløde start/stop-indstilling især vil vække glæde hos brugere med mange korte kørsler.

Can-Am er en del af BRP, Bombardier Recreational Products, som har produceret ATV'er siden 1990'erne. BRP er en af verdens førende producenter, og Can-Am er ifølge producenten den mest solgte ATV i Sverige og nummer to i Finland og Rusland.