Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fra skrot til flot

Af Jess Ulrik Verge -

  • 105174_1
  • 105174_2
  • 105174_3
  • 105174_4
  • 105174_5
  • 105174_6

Del artiklen:

50 år gammel Massey Ferguson vækkes til live.

Den 16. januar 1969 blev der skrevet dansk slutseddel på en ny Massey Ferguson 178. Efter næsten 50 år - den 30. august 2018 - begyndte et tålmodigt arbejde med at bringe traktoren tilbage til fordums storhed. Der har været arbejdet på den hver torsdag aften i værkstedet ved Sjællands Traktormuseum i Herfølge.

Istandsættelsen er nu inde i sin sidste fase, og det er godt. Traktoren skal nemlig være trækplaster for gæster på det sjællandske dyrskue "Børn og Dyr på Bregentved", der holdes sidste weekend i juni.

Ikke et tilfælde

Faktisk er det er ikke noget tilfælde, at traktoren i år fylder et halvt århundrede. Det samme gør nemlig børnedyrskuet.

- Sidste år spurgte arrangøren, om vi kunne finde noget interessant, der kunne være med til at markere jubilæet, fortæller Erling Bagge. Han er redaktør for det klubblad, der udgives af Sjællands Veteran Traktor Klub (SVTK).

Og klubben viste sig at være et godt sted at spørge. For næstformand Carsten Andersen havde nemlig i nogle år været ejer af det nu kommende trækplaster. Den stod hjemme på hans gård i Herfølge - godt udtjent og adskilt i tre stykker. Carsten Andersens gård er samtidig hjemsted for traktormuseet, og det er i museets værksted, at traktoren langsomt, men sikkert er blevet vakt til live igen.

Passion for Ferguson

Erling Bagge er med på det hold af frivillige, som assisterer Carsten Andersen med istandsættelsen. Næstformanden er mekaniker med speciale i og passion for Massey Ferguson. Men projektet er af en sådan størrelse, at det kræver flere hænder at bringe det i mål inden for tidsrammen. Endnu en mekaniker, Jan, er derfor med på holdet foruden en håndfuld frivillige, der bistår med blandt andet afrensning og sandblæsning.

Model 178 var kronjuvelen i MF-serien. Erling Bagge fortæller, at 135'eren var den mindste og mest solgte i serien efterfulgt af 165'eren og storebror 175. Men i en periode på cirka tre år blev der fremstillet endnu en variant med flere hestekræfter, og den kom til at hedde 178. Dens firecylindrede Perkins-motor udvikler 73 hk.

- Den har været en dyr sag at købe dengang, og jeg vil da også tro, at den er relativt sjælden i dag, siger Erling Bagge.

Nøglering efterlyses

Desværre er det ikke sådan, at traktorklubben har de store økonomiske midler til en sådan istandsættelse.

- Alene indkøb af komponenter vil jeg tro løber op i 70-75.000 kroner, hvis vi som private personer skulle betale af egen lomme. Derfor er vi glade for at have fået en sponsor i MF-forhandler Karl Mertz. Vi har også fået hjælp til at få udført malerarbejdet professionelt, siger Erling Bagge.

Projektet er nu så fremskredent, at der er overskud til at lede efter originale gadgets. Så nu er der en eftersøgning i gang efter en nøglering fra den tid, hvor traktoren var ny.

- Vi ved, at den blev solgt hos en forhandler i Slagelse eller Dalmose. Så det kunne jo være rigtig sjovt, om nogen skulle ligge inde med en original nøglering med forhandlerens påskrift og MF-logo - og som ville låne den ud eller eventuelt donere den, siger Jens Peter Andersen, der er med på holdet af frivillige.

Med eller uden nøglering bliver traktoren udstillet fra lørdag den 29. juni på Bregentved. Her vil den stå side om side med en Massey Ferguson anno 2019, så gæsterne også kan få sig et indtryk af det forgangne halve århundredes teknologiske udvikling.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame