Abonnementsartikel

Ornitologernes notesbøger er i år ikke blevet fyldt med lige så mange fuglearter som i de foregående år. Forrige år ynglede 30 fuglearter på øen, men i år er antallet gået ned med cirka en tredjedel.

- Fuglearterne er kommet og gået på Peberholm i årenes løb, hvilket er ganske naturligt, men dette års opgørelse skiller sig alligevel ud på en negativ måde. Vi har optalt langt færre fugle i år sammenlignet med de sidste år, siger Hans Ohrt, miljørådgiver på Øresundsbron siden 1996.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bramgæs og skarver findes på Peberholm i samme omfang som før, men ellers er der en drastisk nedgang i antallet af fugle og decideret fravær af visse fuglearter på øen.

- Vegetationen på Peberholm er blevet tættere og tættere, og det bidrager selvfølgelig til, at nogle fugle ikke længere trives så godt, som for eksempel mågerne, der foretrækker et mere åbent landskab. Ganske vist er der stadig en del åbne områder, men vegetationen på øen betyder i år en markant ændring i fuglelivet, siger Hans Ohrt.

Effekt af varmen sidste år

Sidste års tørre og varme sommer menes også at have bidraget til udviklingen.

- Varmen sidste år betød, at fugleungerne havde sværere ved at klare sig, og det kan vi desværre se effekten af nu, siger Hans Ohrt.

Øen blev bygget det udgangspunkt, at naturen skulle have lov til at passe sig selv uden hjælp eller indblanding fra mennesker. Og det har i mange år været en succes. Hvad der startede som en nøgen, gruset ø - etableret ved hjælp af materiale fra udgravningerne til tunnelen - er blevet en grøn og frodig plet. Og gennem årene er øens planteliv og dyreliv vokset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men dette års tilbagegang får Øresundsbro Konsortiet til at analysere, om det er nødvendigt at udvikle en handlingsplan for mangfoldigheden på Peberholm.

- Selvfølgelig vil vi fortsætte med at lade naturen gå sin gang, og det er naturligt, at nogle arter flytter videre, når miljøet forandres. Men når fuglelivet har ændret sig så drastisk på kun et år, har vi et ansvar for at imødegå behovet for at vurdere situationen dybdegående med fokus på, hvorvidt vi bør gøre noget for at bevare den biologiske mangfoldighed, siger anlægsdirektør Bengt Hergart.

- Da skarven sidste år var så udbredt, at det blev et problem for flytrafikken til Kastrup, var vi også nødt til at løse situationen med menneskelig indgriben, så der har også tidligere været tale om lignende indsatser.

Plantelivet på Peberholm har ikke ændret sig i lige så høj grad som fuglebestanden. Den kødfarvede gøgeurt - som tilhører orkidéfamilien - viser tegn på et lille fald i forhold til sidste år, men i det store og hele har planterne på øen klaret sidste års varme og tørke overraskende godt.

- Vi var lidt bekymrede for orkidéerne på øen, men ved den anden opgørelse, har vi bedømt, at de klarede sig fint, siger Hans Ohrt.