Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Haveejere hjælper klimaet

Af boa -

  • 105625_1

Del artiklen:

Flere og flere haveejere vil gerne gøre en forskel for biodiversitet, vild natur og miljøet hjemme i haven.

Mens politikerne diskuterer vindmølleparker, flyafgifter og andre måder at mindske klimaaftrykket, er danske haveejere bogstavelig talt klar til at tage skovlen i egen hånd og selv gøre en indsats for klima og miljø. Det mærker man i Haveselskabet, hvor et stigende antal medlemmer henvender sig for at høre, hvad de kan gøre i egen have.

Haveselskabets haverådgivning får spørgsmål om alt fra vandforbrug og regnvandsløsninger til insektvenlige planter og kompostløsninger. Også på Haveselskabets hjemmeside ses en øget trafik på faglige artikler, der handler om bæredygtige og klimavenlige tiltag i haven som eksempelvis bedplaner over tørketålende planter, der ikke kræver meget vanding.

- Mange ringer til vores haverådgivning med spørgsmål til de her ting. Især den tørre sommer sidste år har fået mange til at tænke over, hvordan de indretter haven - både så den kan modstå ekstreme vejrforhold, og så den tager hensyn til dyreliv, biodiversitet og i det hele taget indrettes med omtanke for klima og miljø, fortæller Louise Møller, der som havefaglig rådgiver i Haveselskabet er i tæt kontakt med medlemmerne.

Haveselskabet har for nyligt undersøgt haveejernes forbrugsvaner og interesser i haven, og her svarer 42 procent, at deres favoritområde i haven er "dyreliv og biodiversitet". Og 91 procent svarer, at de betragter deres have "som bæredygtig og dyrker den med omtanke for miljøet".

Fire gode råd

Og haven er et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne vil bidrage til klimakampen i sin egen have og styrke naturen og biodiversiteten, for der er rigtig meget, man selv kan gøre netop her, siger Louise Møller. Men en stor del er stadig i tvivl om, hvordan de kan gøre en forskel, viser de mange henvendelser til Haveselskabet. Til de haveejere, der gerne vil i gang og gøre en indsats for klima og biodiversitet i haven, har Louise Møller fire gode råd:

1: Få en regnvandstønde - det er en nem måde at komme i gang, og det kan nedsætte dit forbrug af vand fra hanen markant.

2: Vælg robuste planter, som passer til de naturlige forhold i haven - så arbejder du ikke imod naturen og skal ikke vande og gøde mere end højst nødvendigt. Har du en naturligt tør jord, er tørketålende planter en god idé - og omvendt, hvis haven har en naturligt våd jord.

3: Stop brug af sprøjtemidler, hvis du vil beskytte miljøet og give biodiversiteten bedre vilkår.

4: Lad et hjørne af haven stå vildt med ukrudt og kvas - det er godt for dyrelivet, og visne blade binder også CO2.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame