Abonnementsartikel

Det kan være en bekostelig affære at være haveejer. I hvert fald hvis man går op i maskiner, og hvem gør ikke det?

En hækkeklipper er uundværlig, det samme er en græstrimmer. Kædesaven er super god at have ved hånden ligesom en buskrydder viser sig at være uundværlig, hvis man for længe har overladt haven til det tunge ukrudt og ikke længere kan få bugt med det med græstrimmeren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udfordringen er selvfølgelig at finde plads til de mange redskaber, ligesom logistikken også kan være en besværlig affære. For har man nu lige husket at købe samme mærke redskab, så man ikke står tilbage med fem forskellige batterityper, der alle har egen lader? Eller står man stadigvæk og hoster ned i en gammel motor, der kræver specialblandet benzin?

Den moderne løsning ligger lige til højrebenet. Mange producenter er begyndt at fremstille såkaldte multimaskiner, hvor man får det hele foræret i én pakke.

Sådan en maskine har vi på PowerGear Outdoor fået fingrene i. Der er tale om havens svar på en schweizerkniv, og producenten bag det eksemplar, som vi foldede ud i PowerGear Outdoors testhave, er Ego, hvorfor maskinen har fået navnet Ego Power+ Multimaskine, og den er en del af producentens 2019-katalog.

Multimaskinen består af fem dele: selve hoved- eller motordelen, der driver de forskellige redskaber, har et 56V 5.0 Ah batteri monteret bagest. Grebet har indstilling til variable hastigheder, der kan kombineres med to faste hastigheder. På aluminiumsrøret sidder et justerbart greb, og endelig er der for enden en enkelt koblingsmekanisme, der gør brugeren i stand til at skifte redskab med få klik.

Så langt, så godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Græstrimmer

Det første redskab, som vi kastede os ud i at teste, var græstrimmeren. Monteringen af trimmeren var fuldstændig smertefri: Et klik, et træk, et skub og et sidste klik, og trimmeren var på plads. Arbejdsbredden er 38 centimeter og snøren er en god kraftig type på 2,4 millimeter. Det vil med andre ord sige, at selv tidsler, større brændenælder ikke var et problem ligesom sejt langt græs også lod sig besejre uden brug af kræfter, blot en let roterende bevægelse.

Det kraftige batteri kommer til sin ret fra starten. Sætter man fuld knald på begge muligheder for at indstille hastigheden - de faste to kombineret med fuldt tryk på den variable knap - trækker man selvfølgelig hårdt på batteriet, men til gengæld fejer maskinen det meste ukrudtsmodstand af vejen med det samme.

Buskrydder

Buskrydderen er én af de fem redskaber, men i virkeligheden er det blot en tre-tands klinge, der monteres på samme skaft, som trimmeren sidder på. Det vil med andre ord sige, at trimmeren skal skrues af skaftet. Og her løb vi ind i et lille problem. Normalt kan man ved at blokere trimmerhovedet med et søm eller en unbrakonøgle indsat i det dertil indrettede hul, skrue hovedet af uden problemer. Det kunne vi ikke her, så vi måtte skille trimmerhovedet ad og løsne det med en fastnøgle.

Herefter kunne vi skrue buskrydderen på, og den kørte ganske smertefrit, og uden problemer mejede den det tykke ukrudt ned. Udfordringen med sådan en klinge er at undgå at ramme sten, metal eller andet hårdt materiale. Er der først skade på klingen bliver den meget hurtigt ustabil, og rystelserne breder sig til resten af redskabet og gør det umanerligt svært at håndtere. For os gik det fint i testperioden, ikke mindst fordi vi - belært af dårlige erfaringer - holdt os til områder, hvor vi kunne se eventuelle sten. Og det er der ikke noget bemærkelsesværdigt i.

Selv om man godt kan mærke, at der er noget mere træk og krudt i jernklingen, så var stabiliteten fin og balancen god.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stangkædesav

Med monteringen af stangkædesaven fik vi pludselig en rækkevidde på et par meter med saven, og selvfølgelig skulle det testes på grene i en større højde. Der skal selvfølgelig bruges lidt kræfter, når kædesaven skal op i den højde, men efter et par minutter føltes det helt OK. Grenene røg på stribe, selv op i en pæn størrelse.

Det er selvfølgelig vigtigt at huske at hælde kædeolie på, inden man går i gang, og her kunne vi godt have brugt en lille medfølgende olieprøve til at komme i gang med. Men vi dykkede ned i egen beholdning, og kædesaven kørte som smurt.

Den lange stangsav med et sværd på 25 centimeter er selvfølgelig ikke beregnet til at save brænde eller fælde tykke træer med. Derimod er den glimrende til det formål, den er født til: nemlig beskæring af træer.

Stanghækkeklipper

Skiftet til nyt redskab tager som nævnt kun få sekunder, så vi kunne springe stort set direkte fra træbeskæring til klipning af en stor hæk i flere meters højde. Hækkeklipperen kan indstilles til at befinde sig i forskellige grader, og med en 30 graders vinkel kunne vi uden problemer beskære en hæk, som vi ellers skulle bruge en stige til at få fat i.

Bladlængden er på 51 centimeter og tænderne kommer med 26 millimeters afstand. Det vil sige, at den er glimrende til almindelig hækketykkelse, men tykke grene giver den op overfor. Det er klart, at med 2,2 kilo hængende i en skæv vinkel, skal der bruges lidt kræfter for at styre redskabet, men når først man får justeret grebet en smule, går det uden problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kantskærer

Det sidste redskab i testen var en kantklipper. Vi havde gemt dette skæreredskab til sidst, fordi vi helt ærligt ikke fandt det synderligt interessant. Trimmer, buskrydder, kædesav og hækkeklipper er uundværlige for enhver haveejer, men hvad hulen skal man lige bruge en kanttrimmer til?

Vi testede den selvfølgelig, og den skar ganske glimrende gennem græsplænen i den bue, vi på forhånd havde besluttet os til; nemlig et kommende blomsterbed.

Kantklipperen gør sit arbejde, og så må det jo stå enhver frit at tage stilling til, om man har brug for sådan en krabat eller ej. Vi ville i hvert tilfælde have foretrukket kultivatoren, som man faktisk også kan købe til maskinen.

Konklusion

Der er alle mulige grunde til at kigge på beholdningen af haveredskaber og tænke, om det nu kan gøres bedre. I dette tilfælde er en af de væsentligste grunde det faktum, at man med et enkelt indkøb får dækket næsten hele behovet for haveredskaber - og de deler alle det samme batteri. Det vil sige: et batteri, én oplader - fem redskaber.

Vi har før haft fat i et tilsvarende batteri, der også driver nogle af Egos nye plæneklippere, og det leverer simpelthen varen. Afhængig af, hvilken type redskab, man har gang i, trækker det mere eller mindre strøm, men på en enkelt opladning kommer man faktisk rigtigt langt. Den multimaskine-udgave, som vi testede, kom med en oplader med hurtigopladning, så det vil sige, at det ikke tog lang tid at komme i gang igen, da vi første havde fået det slidt ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Redskaberne fungerede som ventet uden problemer. Kvaliteten var til at tage at føle på, solidt og godt.

Alt i alt er det en glimrende maskine, der falder på et tørt og dejligt sted.