Abonnementsartikel

For nogle er det at grille ensbetydende med sol og sommer, og for andre varer grillsæsonen hele året - men uanset hvad, er det altid hyggeligt og super lækkert at få mad frisk fra grillen.

Her får du fem tips til, hvordan du kan gøre din egen grillmenu derhjemme endnu mere vellykket:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1: Mange danskere bruger tricket med at putte en halvtom dåseøl op i hulrummet på en hel kylling og grille den på højkant for at gøre kødet mere saftigt. Men det er en dårlig idé ifølge Fødevarestyrelsen, som advarer om, at der kan ske afsmitning af eksempelvis bisphenol og anden kemi fra dåsens lak til maden. Så køb hellere et særligt grillrør, som er beregnet til formålet, hvis du gerne vil lave "øl-kylling".

2: Det ser utroligt indbydende ud at fordele stykker af kød og grøntsager skiftevis på grillspyd, men resultatet bliver langt bedre, hvis man nøjes med én slags kød eller grønt på hvert spyd. Stegetiden for eksempelvis kylling, oksekød og fisk, eller tomater, svampe, peberfrugter og løg, er nemlig så forskellig, at det nærmest er umuligt at grille flere af tingene ordentligt på ét og samme spyd.

3: De fleste grill-kokke kender nok til, at maden straks brænder sig fast på den hede grillrist - især, når der er tale om federe kødtyper som ribeye-steaks. Men det er nemt at give den opvarmede rist en slags non-stick-behandling ved at gnide skærefladen af et halveret løg grundigt på den, inden maden lægges på. Og nej, maden kommer ikke til at smage af løg. Brug en tang eller god grillhandske for at undgå brændte naller.

4: Hold altid råt og stegt kød adskilt. Læg det rå kød på ét fad og hold samtidig et andet, rent fad klar til det færdigstegte kød. Og brug også to separate grilltænger eller gafler til henholdsvis det rå og færdige kød. Selv ganske få campylobacterbakterier fra råt kød, der ved et uheld kommer i kontakt med det færdiggrillede kød eller tilbehøret, kan gøre dig og dine medspisere syge med mavepine og diarré. Ikke just den ideelle afslutning på en grillaften?

5: Tag det roligt. Hvis du bliver utålmodig og klasker maden på henover en bunke flammende eller hidsigt glødende grillkul, bliver maden ikke bare sort udenpå og rå indeni - du opnår heller ikke den eftertragtede røgsmag, der er grillmadens adelsmærke. Så vent til kullene ikke længere er helt så glohede, og vend maden ofte. Bruger du en marinade, der indeholder sukker eller honning, er det også bedst først at pensle den på cirka 10 minutter inden maden er færdig, for så undgår du, at den brænder på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rigtig god fornøjelse ved grillen.