Abonnementsartikel

Godt hjulpet på vej af snakken om energirigtige og grønne løsninger, samt en portion tilskud fra staten, holder varmepumperne for alvor deres indtog i de danske hjem. Det er billig energi, og det er grøn energi, men selvfølgelig får man ikke altind foræret. Et af punkterne omkring de moderne varmepumper er støjen. Selv om man i dag kan købe dyrere og mere lydsvage varmepumper, så er de altså ikke lydløse

Der er mærkbar forskel på støjniveauet mellem luft til luft varmepumper og eksempelvis luft til vand varmepumper. Begge varmepumpetyper kan fås i mere støjsvage modeller og oftest oplyser leverandøren støjniveauet i forbindelse med andre specifikationer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kvalitet koster

Undersøgelser påviser sammenhængen mellem stress og søvnbesvær og den lavfrekvente støj fra varmepumper. De billigere varmepumpeinstallationer kan have et lydeffektniveau på op til 10 dB højere end de dyrere modeller. Det er derfor vigtigt at have flere ting in mente, når man vil investere i denne energiløsning.

Især luft til luft varmepumper har vist sig at have et markant større lydeffektniveau end eksempelvis luft til vand varmepumper. Der er eksempler på varmepumper med støjniveau omkring 60 dB, hvilket især bliver problematisk i villaområdet med støjgrænser på 35-40 dB.

Dette kan resultere i klager fra naboerne, som kan tvinge dig til at tage den ned igen og dermed risikerer du, at tabe penge på investeringen. Ved luft til luft varmepumper skal man være opmærksom på både ude- og indedelen, da lydniveauet kan være gennemtrængende og dermed forstyrrende både ude og inde.

Støj fra luft til vand varmepumper er ligeledes mindre markant end luft til luft varmepumper, men kan stadig virke forstyrrende. Dog e3r der ting, du selv kan gøre for at nedbringe støjniveauet ved varmepumpeinstallationen.

Sådan begrænser du støjen

Underlaget: Der er mærkbar forskel mellem brugen af græs eller jord som underlag end eksempelvis sten og beton. Hvor græsset vil kunne optage en del af støjen i form af den blødere overflade vil beton derimod forstærke larmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støjskærme og vibrationsisolatorer: Dette kan enten tilkøbes til selve varmepumpen, men kan også fungere i form af et nærliggende skur eller carport og kan begrænse støjniveauet mellem 5-10 dB. Vibrationsisolatorerne kan placeres i hvert af hjørnerne på varmepumpen og dermed begrænse vibrationerne og den tilhørende støj.

Benyt hverken tag eller lette vægge: Anbring aldrig varmepumpen på et tag, eksempelvis garagetaget. Dette vil forøge støjniveauet og tilgangen til installationen bliver besværliggjort markant. Tungere konstruktioner formindsker allerede støjniveauet, så undgå derfor brugen af træ- eller gipsvægge ved installationer.

Vælg placering med omhu: Dette gælder både for dig selv og for dine naboer. Du skal for alt i verden undgå at placere varmepumpen nær soveværelset, stuen og terrassen, altså steder hvor man typisk vil opholde sig. Dog skal du også undgå at flytte støjen for tæt på naboerne - man siger, at en passende afstand er på 5-10 meter fra skellet til naboen.

(Kilde: Greenmatch)