Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Prisen på grøn energi er for høj

Af boa -

  • 106092_1
  • 106092_2

Del artiklen:

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i solceller, solvarme, varmepumper eller husstandsmøller. Men prisen er for høj, viser undersøgelse.

En varmepumpe i jorden eller solceller på husets tag. Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i et vedvarende energianlæg. Særligt interessen for solceller er høj, efterfulgt af solvarme og varmepumper, viser en spørgeundersøgelse blandt boligejerne, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Dansk Byggeri.

- Boligejerne har uden tvivl større fokus på både at spare på energien og på grøn energi, og det smitter af på boligen. Interessen vil uden tvivl stige de kommende år, men spørgsmålet er, om det bliver økonomisk overkommeligt for alle at være med på den grønne bølge, og om politikerne formår at lave permanente ordninger, så boligejerne ved, hvad de kan regne med i forhold til afregning og tilskud, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Hold nallerne væk

24 procent af boligejerne peger i spørgeundersøgelsen netop på, at solceller, varmepumper og andre vedvarende energianlæg er for stor en investering, og 16 procent peger på, at der er for stor usikkerhed om de økonomiske vilkår ved investeringen.

- Det er en større udskrivning at investere i en varmepumpe eller et solcelleanlæg på taget, og netop derfor er det afgørende, at politikerne ikke hele tiden laver om på tingene. De skal kort sagt holde nallerne fra de ordninger, de har lavet, så boligejerne ved, hvad de kan regne med. Og de må under ingen omstændigheder lave ændringer med tilbagevirkende kraft. Ellers får vi slet ikke udnyttet de store potentialer, der er for grøn energi i tilknytning til vores bygninger, siger Camilla Damsø Pedersen.

Fra sort til grøn

I dag kommer 37 procent af den energi, vi bruger, fra olie, 35 procent fra vedvarende energi, 16 procent fra naturgas og 12 procent fra kul og koks.

- Lige så stille bliver sort energi erstattet af grøn energi, men selvom alt energi efter planen skal være grøn i 2050, så er det vigtigt, at vi bliver ved med at energirenovere, så vores boliger bruger mindre energi. Det giver jo fx ingen mening at varme vores huse op med grøn energi, som bare fiser ud af utætte vinduer og døre. Uanset om vi bruger grøn eller sort energi, er det er stadig nødvendigt, at vi bruger så lidt energi som muligt, siger Camilla Damsø Pedersen.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame