Abonnementsartikel

Rumænien er et smukt, men overset rejseland. Måske er det på grund af landevejenes ringe tilstand. Men hvis man vover sig ud på landet i det centrale Transsylvanien, så venter der smukke landskaber, vilde dyr, spændende oplevelser og lokale kvalitetsprodukter, der næppe findes andre steder i verden.

Fritidsmarkedet har besøgt et familiefirma på landet bygget op omkring den største afgrøde: Solsikker. Landsbyen hedder Luna, virksomheden hedder Luna Solai, og her har man specialiseret sig i koldpresset olie af lokale råvarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Smagen af koldpresset olie afhænger af den egn, råvaren er dyrket i. Man kan smage alle nuancerne, fordi olien bliver nænsomt forarbejdet og beholder planternes gode egenskaber. Alle vores råvarer er lokale, siger Felicia Tulai.

Hun ejer Luna Solai sammen med forældrene, der startede produktionen af olie i 1998. Efter uddannelse og karriere i Bukarest vendte Felicia hjem til landsbyen, hvor hun nu beskæftiger otte ansatte. En forening af landmænd leverer råvarer til produktionen af olier.

Olier med udmærkelse

Det startede med solsikkeolie, men nu laver Luna Solai 16 forskellige olier af solsikke, hørfrø, græskar, hamp, valnødder, raps, nogle smagt til med urter og krydderier.

Felicia Tulai gør meget ud af, at produktionen ikke er en fabrik, men et familieforetagende, hvor alt laves manuelt og lokalt.

- Vi koncentrerer os om kvalitet - ikke kvantitet. I 2018 producerede vi 19.000 liter olie, alt 100 procent rumænsk og en stor del produceret af lokale landmænd. Vores olier har vundet mange internationale udmærkelser, og smagstest bedømmer altid kvaliteten til at være i top, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her i 2019 er Luna Solai startet op med produktion af økologiske olier, som udgør fem procent af produktionen. Det er den eneste rumænske koldpressede øko-olie på hjemmemarkedet.

Livet på landet

Når man kører igennem det centrale Rumæniens landskaber, finder man ud af, hvor fattigt et land det har været. Forladte landsbyer er ikke et særsyn. Hestevogne sænker trafikken, og køerne bliver drevet gennem landsbyernes gader, når kirkeklokkerne ringer solen ned. Vores lokale tolk fortæller, at kun omkring halvdelen af befolkningen, der bor i landdistrikterne, har rindende vand, og at de unge flygter fra landdistrikterne. Derfor er lokale tiltag som Luna Solai vigtige for at holde livet på landet i gang.

Uanset om man er i Rumænien eller Danmark, så handler nicheproduktion om at have en god historie at fortælle. Det ved man på Luna Solai, hvor husmoderforeningen jævnligt møder op, for at give gæsterne en sang og fortællinger fra gamle dage.

Se videoen med fræk husmoder-rap fra Luna Solai i Rumænien på Fritidsmarkedet.dk.

Læs mere om landbrugslandet Rumænien på http://www.maskinbladet.dk/artikel/rumaensk-forsker-frygter-tab-identitet-i-landet