Abonnementsartikel

Når de professionelle vil have planter til landets grønne anlæg, kan der være meget forskel i kvaliteten. Men en ny plantestandard for buske, bunddække-, og klatreplanter er klar og vil blive præsenteret for den samlede grønne branche på Have & Landskab i slutningen af måneden.

Bag den nye kvalitetsstandard står Institut for Geovidenskab & Naturforvaltning (IGN) ved Københavns Universitet og Park- og Naturforvalterne samt Danske Planteskoler, repræsenteret ved Nygaards Planteskole og Hjorthede Planteskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet er blevet udført i regi af PartnerLandskab, som også stod bag forgængeren "Kvalitetsstandard for planteskoletræer" fra 2012.

Adjungeret professor ved IGN, Palle Kristoffersen, finder det oplagt, at den nye plantestandard bliver bredt ud til offentligheden på netop Have & Landskab.

- Det er jo kun her, både bestillere, modtagere og producenter af planter mødes. Det betyder, at man kan tage standarden i den ene hånd og gå direkte over til sin leverandør og sige goddag med den anden hånd og tage en dialog omkring, hvordan de kan hjælpe med at levere planter efter den nye standard.

Ikke flere upræcise udbud

Den nye standard skal give mere sikkerhed i plantestørrelsen, hvilket gør, at det bliver nemmere at forudse et optimalt resultat i forhold til tæthed.

Håbet er blandt andet, at det skal øge succesen for buskplantninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tror planteskoleejer Joel Klerk i hvert fald på. Han mener, det er godt, at standarden får en opstramning.

- Vi har haft en standard med for meget spillerum. En formulering som at planten skal have "en for arten naturlig forgrening" er simpelthen for blød, og det har været for let at slippe afsted med underlødige produkter. I en udbudssituation kan det være enormt svært at give et reelt bud på prisen på for eksempel 400 buske i 2-liters potter, når der ikke er præcise krav til kvaliteten. Det er der kommet nu, og jeg håber, at denne nye plantestandard hurtigt bliver lige så indarbejdet i branchen som forgængeren om træer, siger Joel Klerk, der desuden er Danske Planteskolers medlem i Have & Landskabs bestyrelse.

Standarden var for gammel

Hos Danske Planteskoler er formand Henning Roed glad for, at folk ikke længere kommer til at modtage en spiræa i potte med kun to grene. Ifølge den nye standard skal den nemlig have syv, og standardens præciseringer omkring buske i potter er helt nødvendige, mener han.

- Der var en gammel standard for barrodsbuske, men vi har aldrig rigtig haft noget, som duede til at beskrive buske i potter. Det har været problematisk i de seneste år, for i dag bliver der lavet meget mere i potte end for 30 år siden - dels er plantningssæsonen udvidet og dels har man ikke længere tålmodigheden til at plante til efteråret. Desuden er planteskolerne rent håndværksmæssigt blevet bedre til at producere i potte, og med den nye standard bliver både producenter og bestillere klædt meget bedre på til at ramme rigtigt hver gang, både når vi skal levere, og når vi skal give pris på opgaver, siger Henning Roed.

Den nye standard er beskrevet i en folder, som kan fås på parternes stande. Derforuden beskriver folderen den eksisterende plantestandard for højstammede gade- og vejtræer.